Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Ispred Vlade FBiH obavljen ispraćaj preminulog ministra Salke Bukvarevića

Preuzmite sliku

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas u 12 sati upriličen je ispraćaj Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je u srijedu preminuo na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ispraćaju su prisustvovali ministri u Vladi FBiH predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, kao i brojni drugi zvaničnici i uposlenici Vlade FBiH. Automobil, kojim će tijelo Bukvarevića, biti prevezeno u Tuzlu na kratko se zaustavio ispred zgrade Vlade FBiH, a dočekao ga je počasni stroj specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH.

Prethodno u Vladi FBiH otvorena je Knjiga žalosti povodom smrti federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Bukvarevića. Knjiga je otvorena za sve građane i zaposlenike federalnih organa vlasti. U Knjigu žalosti jutros se upisao i premijer Novalić, koji je tom prilikom napisao:

‘Ovih pet godina provedenih s mojim ministrom Salkom Bukvarevićem u Vladi Federacije BiH nikada neću zaboraviti. Imao sam priliku raditi s tihim, blagim čovjekom nevjerovatna znanja i poštenja. Molim dragog Boga da mu podari lijepi dženet za koga vjerujem da ga je zaista zaslužio. Neka je vječni rahmet mom prijatelju, ministru Salki Bukvareviću.’

Knjige žalosti biće postavljene u subotu, 1. augusta u Parlamentu FBiH u Sarajevu (Hamdije Kreševljakovića 3) i Bosanskom kulturnom centru u Tuzli (Mije Keroševića Guje 3).

Dženaza Bukvareviću biće klanjana u subotu u 16.30 sati u haremu Džindić džamije u Tuzli gdje će biti i ukopan. Komemoracija će se održati isti dan u zgradi Parlamenta Federacije BiH sa početkom u 11 sati, te u Bosansko kulturnom centru u Tuzli u 15 sati.

Ministar Bukvarević je 22. jula primljen u izolatorij kao težak bolesnik, a potom je i priključen na respirator. Preminuo je u srijedu ujutru.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Od 2015. obavljao je funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje