Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo: Doktorica odbila testirati oboljelog od COVID-a 19, kazala mu da može na posao

Preuzmite sliku

Rastom broja pacijenata zaraženih korona virusom u Kantonu Sarajevo, povećavao se i broj onih koji su nezadovoljni tretmanom ljekara ili sporošću zdravstvenog sistema.

Pacijenti o neugodnostima nerijetko govore samo anonimno, jer ne žele da se zamjere ljekarima čije će im usluge ponovo trebati. Iz udruženja koje se bavi zaštitom pacijenata upozoravaju da bi nepravilnosti i kršenje prava obavezno trebalo da se prijavljuju.

Zbog čega mu je porodična doktorica uskratila testiranje na korona virus, sagovorniku iz Sarajeva nije jasno ni danas nakon što je prebolio COVID-19. Vjeruje da se zarazio dok je s poznanicima rekreativno igrao mali fudbal, dio njih uskoro mu javlja da su pozitivni, i sam dobija temperaturu, grlo ga boli sve jače, ali kako tvrdi, doktorica ga u dva navrata odbija testirati.

“Rekla mi je da nemam simptoma za korona virus, i nakon možda 6 dana, nakon što mi je dijete dobilo temperaturu, te izgubilo dah, ja sam se sa njim testirao. Nakon 3-4 dana stigli su rezultati da smo obojica pozitivni”, ističe sagovornik za Al Jazeeru Balkans.

Dok još nije saznao je li pozitivan doktorica mu je kaže, osim odbijenog testiranja, jedva otvorila i bolovanje.

“Dala mi je doznake za ta tri dana i rekla ja vam više ne mogu pravdati, vi slobodno možete ići na posao”, govori ovaj Sarajlija.

Zbog razumijevanja poslodavca ipak je ostao kod kuće i tako barem izbjegao širenje virusa u radnoj sredini.

Nadležni u Kantonu Sarajevo odbili su komentarisati ovaj konkretni slučaj. Kažu da provode preporuke za testiranje Svjetske zdravstvene organizacije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje