Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevo dobija novo prevozno sredstvo: Električni romobili za poboljšanje života i smanjenje zagađenja

Preuzmite sliku

Od naredne sedmice Sarajevo će dobiti novi vid javnog prevoza, a riječ je o električnim romobilima, koji će se putem platforme moći dijeliti među građanima. Jedan od ciljeva ovog projekta je da pokuša poboljšati uslove života građana Sarajeva, ali i smanjiti zagađenje, prenosi Anadolu Agency (AA).

U početku će u prometu biti 72 BeeBee električna romobila, koji će se dijeliti putem aplikacije.

“Radi se o platformi za dijeljenje električnih romobila, a naše romobile će te vidjeti iduće sedmice na ulicama grada. Ono što je važno i na šta smo jako ponosni jeste da smo i u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa uspjeli pokrenuti novi projekat i smogli snage da pokrenemo novi biznis i plasiramo nešto novo na području BiH. Tim mladih ljudi koji stoje iza ovog projekta su s vizijom i idejom da pokušamo na neki način poboljšati kvalitetu života u gradu Sarajevu, poboljšanju samog saobraćaja i da pokušamo da smanjimo CO2 emisije i štetne gasove, kojih je jako puno u toku zimskog perioda“, kazao je Dino Hajrić, direktor kompanije BeeBee.

 • On je dodao da BeeBee romobili neće imati klasične stanice na kojima će ih građani moći preuzimati, nego da će putem aplikacije biti u mogućnosti da odaberu onaj romobil koji im je u tom trenutku najbliži.

  “BeeBee električni romobili će po uzoru na svjetske metropole biti raspoređeni po cijelom gradu, bez nekih posebnih stanica gdje se preuzimaju i vraćaju. Jednostavno kroz aplikaciju, koju preuzmete sa Storea, pronađete najbliži romobil, aktivirate vožnju skeniranje QR coda, vozite se do određene destinacije i parirate ga na mjesto gdje neće smetati nikome“, istakao je Hajrić.

  Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, istakao je da je ovaj projekat iz uloge Grada Sarajeva važan iz više razloga.

 • “Prvenstveno jedan ovakav način transporta u potpunosti se uklapa u našu platformu ‘smart cityja’, koju trenutno razvijamo. S druge strane, to je u potpunosti prihvatljivo i za platformu na kojoj radimo, a to je ‘green city’. Na ovaj način zaista približavamo Grad Sarajevo svjetskim gradovima, onima koji imaju već ovakve ili slične platforme“, rekao je Skaka i nastavio:

  “Mi smo se odlučili da podržimo jedan ovakav projekat zato što smatramo da je u vrijeme pandemije koronavirusa važno da podržavamo start upe, mlade biznise, mlade ljude koji su zainteresirani da svoju kreativnost i svojom idejom upotpune imidž Grada Sarajeva s jedne strane i sa druge strane da povećaju broj zaposlenih.“

 • Električni romobil je prevozno sredstvo za koje u BiH još uvijek ne postoji zakonski okvir za njihovo korištenje. Međutim, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo radi užurbano na kreiranju takvog okvira. (Anadolija)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,