Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saradnju između Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Turskoj podignuti na viši nivo

Preuzmite sliku

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić sa svojim saradnicima dana 10.11.2021. godine ugostila je Faruk Berata Akçeşmea, savjetnika za obrazovanje pri ambasadi Republike Turske.

  • Rektorica Hadžigrahić poželjela je dobrodošlicu i istakla dosadašnju dobru saradnju kao i potpisane sporazume te posebno zadovoljstvo što Univerzitet sarađuje sa univerzitetima u Turskoj. Rektorica je kazala da pojavom virusa COVID 19 i epidemiološke mjere onemogućile su da se dosadašnja dobra saradnja podigne na jedan viši nivo.

    Savjetnik za obrazovanje g. Berata zahvalio se na gostoprimstvu i upoznao menadžment da je ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini spremna da uloži više napora kako bi se saradnja Univerziteta u Tuzli sa drugim univerzitetima u Republici Turskoj osnažila. Istakao je da u Republici Turskoj postoji preko 230 univerziteta sa izuzetno savremenim i dobro opremljenim laboratorijama.

  • Pored razmjene studenata i administrativnog osoblja u okviru ERASMUS projekata razgovaralo se o uvođenju dvojnog studija kao i organizovanje sastanaka sa rektorima univerziteta u Turskoj sa Univerzitetom u Tuzli.

    Tog dana na Filozofskom fakultetu je organiziran sastanak na kojem su prisustvovali dekanica prof.dr. Nihada Delibegovic Džanić, voditeljica Odsjeka za turski jezik i knjizevnost doc.dr. Melinda Botalić i prof. dr. Mehmet Nuri Çınarcı gdje se razgovaralo sa g. Berata o jačanju buduće saradnje, te mogućoj internacionalizaciji visokog obrazovanja.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,