Ponedjeljak, 23. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Saradnja struke i vlasti za bolji tretman oboljelih od karcinoma dojke

Medicinski stručnjaci, predstavnici udruženja pacijenata i izvršne vlasti utvrdili su, tokom dvodnevne regionalne konferencije o karcinomu dojke, da su jedan od najvećih problema i prepreka za bolji tretman oboljelih od karcinoma dojke nedovoljno razvijeni kapaciteti i rana dijagnostika.

Regionalna direktorica Programa osnaživanja zdravlja žena (WHEP) Nela Hasić skup je okarakterizirala kao konstruktivan, te navela da su razgovarali o važnim temama. Istaknula je da u BiH nema dovoljan broj radiologa kao ni opreme, a među ostalim ukazano je i na činjenicu da u BiH nije razvijena palijativna njega.

– Poražavajuće je da npr. u Sarajevu ima jedan doktor koji se bavi palijativnom skrbi – istaknula je.

Hasić kaže da je malo optimističnija nego je bila prije toga skupa a raduje činjenica da su udruženja pacijenata i predstavnici vlasti „na istom fonu“, spremni uložiti dodatne napore za boljitak i kvalitetniju brigu o oboljelima od karcinoma dojke, javlja Fena.

Važnost zajedničkog angažmana struke, pacijenata i vlasti za veću podršku oboljelima od karcinoma dojke, lobiranje za promjenu legislativa i poboljšanje medicinskih usluga za one koji se suočavaju s tom teškom bolešću i jeste bio cilj četvrte reagionalne konferencije koja je u Sarajevu okupila goste iz sedam država.

Od država regije Hrvatska prednjači u brizi i tretmanu pacijentica oboljelih od karcinoma dojke, Srbija ih sustiže, a zbog kompliciranog sistema uređenja (što se održava i na tu oblast) BiH malo ‘kaska’ za njima.

Regionalni skup organizirao je Program osnaživanja zdravlja žena (WHEP) uz podršku Udruženja “Zajedno smo jedno”.

Od prve regionalne konferencije 2008. godine kontinuirano insistiraju na regionalnom dijalogu i ističu da je karcinom dojke globalni problem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,