Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Saračević Helać: Izložena sam nedopustivom pritisku, to neću tolerisati

Preuzmite sliku

Nakon gostovanja novinarke Arijane Saračević Helać na N1 u kojem je iznijela svoja saznanja o potencijalnoj nabavci namjenskog vozila za MUP Kantona Sarajevo, danas je reagovao advokat Kadrija Kolić kojeg je Saračević Helać pomenula u emisiji kao odgovornu osobu, suvlasnika firme KM Trade, vezano za nabavku namjenskog vozila.

“U ovoj državi je očito problem ukoliko se ohrabrite i usudite pročitati neki od javno dostupnih dokumenata”, napisala je novinarka Arijana Saračević Helać na upit N1 nakon demantija advokata Kolića .

“Ja sam, dakle, gostujući na N1 samo citirala dijelove Odluke MUP-a KS o izboru najpovoljnijeg dobavljaca za kupovinu vozila za posebne namjene. Dakle, pročitala sam javni dokument u kojem stoji da je MUP KS proveo javnu nabavku vozila za posebne namjene koje kosta 1 milion KM. Rekla sam da je dobavljač advokat Kolić jer je pravno gledano Kolić suvlasnik firme KM Trade. I nisam prvi novinar koji je njegovo suvlasništvo vezao za firmu”, napisala je novinarka Saračević Helać za N1.

“Nije mi stoga jasno čemu reakcije i komesara Selimovića i advokata Kolića? Možda bi bilo dobro da kada već reaguju, javnosti objasne kako je rađena ta nabavka, kako je rok za dostavljanje ponuda bio 3. januar 2020, a praznik je 1. i 2. januar, ili kako je ta nabavka provedena u suprotnosti s odredbama Zakona o javnim nabavkama odnosno ponuđac nije dostavio potpunu ponudu i ne ispunjava uslove iz tenderske dokumentacije i stoga je istu poništio Ured za žalbe. MUP je dakle suprotno Zakonu o javnim nabavkama uradio ovu nabavku i odabrao ponuđača firmu KM Trade. Nabavka je zaustavljena zahvaljući Uredi za žalbe. Ja sam novinar 30 godina i imam svoj dignitet i vjerodostojnost. Od trenutka gostovanja na N1 izložena sam nedopustivom pritisku. To neću tolerirati. I uvijek ću građanima dati na uvid sve informacije koje imam. A evo imam i to kako je KM Trade recimo od 2018. dobio niz poslova za MUP KS.

Želim na kraju poručiti svima koji galame kad novinari u ovoj državi čitaju glasno kakve odluke donose i šta rade zvaničnici i institucije da im neće proći. Ne plašim se – i ja sam, ponavljam, samo pročitala Odluku koja je javno dostupan dokument. U vrijeme kad BiH jedva živi, kad nam je ekonomija slomljena neko želi kupiti vozilo s vodenim topom koje se koristi za upotrebu sile prema demonstrantima. Osobno to smatram potpuno neadekvatnim”, stoji u reakciji novinarke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje