Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Saopćenje: Presjek poslovnih rezultata JP RTVTK sa Upravama koje su se nalazile na čelu u zadnjih 10 godina

Preuzmite sliku

U medijima, na nekim portalima i putem „objektivnih i profesionalnih novinara“ bivša Uprava JP RTVTK na čelu sa direktorom Softićem danima je vodila kampanju iznoseći niz lažnih, klevetničkih i netačnih informacija o tobože nezakonitom, nepravednom i politički motivisanom smjenjivanju od strane privremenog NO JP RTVTK, navode u svom saopćenju iz ove medijske kuće.

Pri tome su pokušali dezavujisati javnost iznoseći lažne i netačne informacije a skrivajući stvarne činjenice.

Privremeni Nadzorni odbor ovim putem iznosi činjenice i podatke te informacije o dešavanjima u JP RTVTK.

Naime bivša Uprava i neki mediji danima su plasirali u javnost navodne podatke o poslovnim uspjesima prethodne Uprave JP RTVTK u sastavu Kasim Softić, Hasan Jahić i Admira Bakić koja se kako navode neopravdano i nezakonito razrješava dužnosti iako je dobro poslovala, najbolje u historiji kako oni kažu.

Kako bi upoznao javnost NO objavljuje presjek poslovnih rezultata JP RTVTK sa Upravama koje su se nalazile na čelu u zadnjih 10 godina.

 • Uprava sa Kasimom Softićem na čelu koja je vodila RTVTK 2020. godine prikazala je u izvještaju ostvarenu dobit prije oporezivanja u iznosu 190.526 KM.

  U pitanju je značajan pad dobiti od preko 30% u odnosu na period od prethodne godine, te se poslovni rezultati i samohvale, pogledaju li se brojke za prethodni periodne mogle bi se nazvati ničim sem prosječnim.

  Analizirajući dublje način prikaza povećanja vlastitih prihoda, ispostavilo se da je Uprava prilikom prikaza povećanih prihoda u iste navele naplatu štete osiguranja za požar u studiju koji se desio 2019. a koji je naplaćen u iznosu od 129.001 KM i koji je pridodat povećanju vlastitih prihoda.

  Uprava je lažno predstavljala ove prihode kao vlastiti poslovni uspjeh i veliko povećanje prodaje usluga. Ako eliminišemo ovu stavku koja nema veze ni sa kakvim poslovnim aktivnostima a koju je Uprava lažno pripisala vlastitim povećanju poslovnih prihoda ukupna dobit postaje upitna i na granici pozitivnog.

  Uprava JP RTVTK je također dostavila nekompletan Izvještaj o poslovanju Društva za 2020. godinu Nadzornom odboru na razmatranje a da ga nije upoznala s nedostacima niti ga o istom obavijestila pismenim putem kako je propisano članom 42. Statuta Društva, te da se takav nije niti mogao naći na dnevnom redu Nadzornog odbora.

  Također je Uprava Društva dostavila Ministarstvu navedeni nekompletan Izvještaj koji nije sadržavao izvještaj vanjskog revizora.

  Privremeni Nadzorni odbor po imenovanju je od Uprave zatražio podatke o poslovanju i angažmanu radnika po saznanjima koja je imao kada je preuzeo dužnost.

  Uvidom u podatke koje je na zahtjev Nadzornog odbora Uprava dostavila, utvrdili smo da je od momenta proglašavanja moratorija na zapošljavanje od strane Skupštine TK od januara 2021. godine Uprava na čelu sa Kasimom Softićem krenula u grozničavo angažovanje radnika. Kako je za angažman u JP potrebna prethodna suglasnost osnivača, odnosno resornog ministarstva od uvođenja moratorija na zapošljavanje u TK , u samo par sedmica poslano je čak 7 zahtjeva i urgencija za angažovanje radnika.

  Nakon što je proglašen moratoriji na zapošljavanje u javnom sektoru , iako osnivači nisu dali saglasnosti, Softić kreće sa angažmanima radnika po raznim osnovama i od januara do maja 2021. zaključuje čak 23 pojedinačna Ugovora. Oni su uključivali angažovanje radnika po raznim osnovama i izgovorima.

  Ugovori koji su nam dostavljeni uključivali su između ostalih niz izmišljenih poslova koja su navodeći čak i angažovanje radnice čij je zadatak čišćenje snijega u krugu preduzeća. Samo na ove angažmane posljednjih 4 mjeseca utrošeno je preko 24.000 KM a sve to bez zakonskog uporišta, bez znanja i saglasnosti resornog ministarstva i osnivača, isključivo samovoljom Uprave na čelu sa Softićem.

  Ni to nije sve, Softić je između ostalog na Ugovor o dijelu angažovao i člana Uredničkog vijeća, nezavisnog savjeta koji savjetodavno nadgleda program RTVTK da za tu istu kuću proizvodi tv program i dodjelio mu Ugovor u vrijednosti od 3000 KM za te poslove.

  Nakon što je Nadzorni odbor zatražio informaciju i utvrdio nepravilnosti na angažmanu radnika, izvršen je i inspekcijski nadzor radnika od strane inspektora rada kantonalne ispekcije, nakon čega je kantonalna inspekcija utvrdila kršenje Zakona o radu FBiH, nakon čega je zbog nezakonitosti istih kantonalna inspekcija izdala nalog za raskid svih navedenih Ugovora. Istovremeno lica koja je Softić angažovao na nezakonit način po nalogu kantonalnih inspektora za rad uklonjeni su sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zbog rada na „crno“.

  Navedene dešavanja uzrokovala su djelovanje privremenog Nadzornog odbora koji je imenovan ispred vlasnika i osnivača odnosno Tuzlanskog kantona da u skladu sa zakonom o privrednim društvima i nadležnostima koje ima po Zakonu o JP RTVTK i Statutu JP RTVTK otkaže u ime osnivača povjerenje Upravi zbog svega navedenog.

  Softić i Uprava su imenovani da se brinu o državnom kapitalu i javnom novcu građana TK, ali su isti direktno kršili moratoriji Skupštine TK o zapošljavanju i djelovali bez znanja i saglasnosti resornog ministarstva i Vlade TK.

  Navedene činjenice rezultirale su da osnivač i mi kao predstavnici istog u ime državnog kapitala otkažemo povjerenje Upravi na čelu sa Kasimom Softićem, te ih razriješimo uz prethodnu suglasnost osnivača, odnosno Vlade TK, saopćio je privremeni NO JP RTVTK.

  Vezano | Društvo novinara BiH: Vlada TK da poštuje zakon i profesiju prilikom smjene Uprave RTV TK

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje