Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sanja Vlaisavljević: Gdje su na protestima za hidžab brojni građanski aktivisti?

Preuzmite sliku

Osvrt na organizirane protestne šetnje povodom zabrane nošenja hidžaba za što je odluku donio VSTV, napisala je na svom Facebook profilu i profesorica Sanja Vlaisavljević. Njen komentar prenosimo u cijelosti:

Par dana nisam u Sarajevu. ritualni odlazak vikendom. Gledam danas prosvjede koji se odnose na ljudska prava! Da, ljudska prava i slobodu izbora: da se nosi hidžab! Gledala sam sve dnevnike da mi nesto ne promakne!

Nigdje, ali nigje ne vidjeh građanske aktiviste… ispade povreda ljudskih prava koja se odnosi na zabranu hidžaba nekakvo muslimansko pitanje, pitanje žena muslimanki! Onih koje su birale da budu pokrivene….

E. kako je ovo samo bio krhak teren za propitivanje vrijednosti u građanskom društvu. Danas je na ulicama ponajmanje trebalo biti njih.Pokrivenih! Danas su na ulicama trebali biti svi oni iz nekakvih helsinških odbora, organizacija za ljudska prava, raznih demokratskih udruga, otvorenih društava, plenuma, ženskih udruga, onih što sa velikim plaćama “plaču” jer drugi nemaju, oni sto ne dijele ljude, oni što se bore za multikulturalnost…a oni…nigdje ih…

Eee, nisu ljudska prava samo neka i samo za neke, nego za sve pa čak i za neistomišljenike. Za njih možda i ponajviše. Tek kada udruge civilnog društva i tobožnji neovisni intelektualci počnu braniti prava neistomišljenika u BiH, moći ćemo govoriti o građanskom aktivizmu. Do tada na sceni je samo jedna gadna projektna igra i ništa više.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje