Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sanaciju puta u Babajićima spriječilo novo ulegnuće (FOTO)

Na magistralnom putu Simin Han-Kalesija, u mjestu Babajići, 200 metara od tunela Čaklovići, nakon što je došlo do aktiviranja klizišta koje je prouzrokovalo ulegnuće kolovoza i napuknuće asfaltnog zastora zbog čega saobraćaj u potpunosti obustavljen nastali su novi problemi.

Naime, u toku jučerašnjeg dana odmah se započelo sa sanacijom dijela magistralnog puta Simin Han – Kalesija.

Prvi planirani korak sanacije puta u mjestu Babajići bio je nasipanje potonulog dijela kako bi se omogućio prolazak vozila dok bi se navodno obimnija sanacija trebala da izvrši u narednom periodu.

Novi problemi magistralnog puta u Babajićima nastali su danas nakon pokušaja nasipanja kada je uslijedilo novo ulegnuće, tako da će proces sanacije potrajati duže nego je to bilo prethodno planirano.

U Operativnom centru MUP-a TK kazali su da će odluka o obustavi saobraćaja na ovoj dionici puta potrajati do daljnjeg.

Sva vozila preusmjerena su na druge puteve, autobusi koji saobraćaju na relaciji Tuzla – Kalesija voze preko Krojčice, Dubrava do raskršća na Međašu, zatim se vraćaju u Tojšiće i nakon toga nastavljaju put prema Kalesiji.

Stanje na putevima: Zbog aktiviranja klizišta na magistralnom putu M-4 Simin Han-Kalesija u mjestu Babajići, saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac.

Na dionicama magistralnih puteva M-17 Modriča-Podnovlje i M-4 Banja Luka – Kotor Varoš zbog većih odrona zemlje na kolovoz, saobraćaj se odvija jednom trakom-naizmjenično.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz,na snazi je potpuna obustava saobraćaja na dionicama regionalnih puteva: R-475 Prnjavor-Srbac u mjestu Donja Ilova, R-465 Doboj – Modriča u mjestu Bušletić, R-460 Gradačac-Gračanica u mjestu Srnice i R465a Gradačac-Doboj u mjestu Kerep. Na regionalnom putu R-462 Gradačac-Ormanica, saobraćaj se trenutno odvija jednom saobraćajnom trakom.

Uslijed obilnih kišnih padavina povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Foča-Gacko, Bugojno-Kupres, Bugojno-Novi Travnik, Crna Rijeka-Jajce , Turbe-Skender Vakuf/Kneževo, i Bihać-Bosanska Krupa.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška na izlazu iz BiH čeka se oko 1 sat. Na ostalim graničnim prelazima pojačan je promet vozila, ali zadržavanja nisu duža od 20 minuta.Zbog radova u Hrvatskoj u toku je obustava saobraćaja za teretna vozila na GP Kamensko. Za vrijeme obustave ova vozila usmjeravaju se na GP Gorica-Vinjani Donji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje