Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Samo dva muškarca na području BiH iskoristila beneficiju porodiljskog odsustva

Preuzmite sliku

“Mame i tate su tu da dijele roditeljske obaveze”- uključujući i mijenjanje pelena, te porodiljsko odsustvo.

U Bosni i Hercegovini, zakon dozvoljava muškarcima da uzmu roditeljsko odsustvo u toku postporodiljstva njihove partnerice.

Do sada su ovu beneficiju iskoristila samo dva muškarca na području cijele Bosne i Hercegovine.

Mnogi muškarci i ne znaju da im zakon omogućava da upravo oni budu ti koji će biti uz svoje dijete u prvim mjesecima života, mijenjati pelene, hraniti ih, voditi u šetnju i tako omogućiti svojoj supruzi da nastavi karijeru.

Kako je u našem društvu, nažalost, još uvijek na snazi podjela između “muških i ženskih poslova” očevi koji se odluče da iskoriste svoje pravo mogu doći u situaciju da nose tiketu “papučara”.

Dok se u našoj zemlji očevi koji žele provesti prve mjesece sa svojim djetetom moraju pravdati kako je to prirodno i normalno, u drugim zemljama se očevi na porodiljskom nagrađuju.

Norveška i Švedska su zemlje u kojima zakon očeve tretira jednako kao i majke, pa čak ih i podstiče da uzimaju porodiljsko odsustvo.

Tako u Norveškoj muškarac može podijeliti godinu dana porodiljskog sa suprugom, a za to vrijeme će primati 80 posto plate. Osim toga, otac ima pravo provesti deset sedmica sa svojim djetetom neovisno da li supruga radi ili ne.

U Švedskoj čak 90 posto očeva uzima porodiljsko bolovanje, a kako i ne bi kada im se to upisuje u biografiju. Švedski poslodavci smatraju da je muškarac koji provede više od 60 dana sam s djetetom “idealan za rad pod pritiskom i stresom”.

Očevi u Švedskoj od države dobijaju između 180 i 480 slobodnih radnih dana i 90 procenata plate, kao i dodatni mjesec za uživanje s porodicom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,