Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Salkić zatražio od Vlade RS da riješi problem izučavanja bosanskog jezika: ‘Tražim da prestane diskriminacija bošnjačke djece’

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić je od Vlade RS zatražio da se riješi problem izučavanja bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku u tom entitetu.

Ramiz Salkić od Vlade RS traži da prekine praksu negiranja bosanskog jezika, kojim govori 52,86% stanovnika u BiH. Također, prema izjašnjenju građana na popisu 2013. godine, bosanski jezik je drugi jezik po zastupljenosti u ovom entitetu.

U pismu koje je uputio entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću, ministrici prosvjete i kulture Nataliji Trivić, te uredima visokog predstavnika, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Salkić napominje da nova školska godina u entitetu RS počinje za dvije sedmice, a da bošnjačka djeca početak nastave ponovo dočekuju uskraćena za jedno od osnovnih ljudskih prava, prenosi Fena

“Pravo na jezik je zagarantovano ustavima entiteta i države, ali i brojnim međunarodnim konvencijama, te od Vas, kao predstavnika Vlade entiteta RS, tražim da se poštuje ovo pravo i prestane diskriminacija bošnjačke djece”, rekao je Salkić.

On podsjeća da je Ustavom entiteta RS definisano pravo konstitutivnih naroda na vlastiti jezik i pismo. Ovo pravo je zagarantovano entitetskim zakonima, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, mišljenjem OSCE-a, ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

“Imajući u vidu sve navedeno, a posebno činjenicu da su se Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u ovom entitetu, na popisu 2013. godine, ličnim izjašnjenjem opredijelili da govore bosanskim jezikom, obraćam Vam se s pitanjem: kada će prestati političko negiranje bosanskog jezika i kada će prestati diskriminacija bošnjačke djece u obrazovnom procesu u ovom entitetu”, naveo je Salkić.

Početak nove školske godine je, smatra on, odlična prilika da prestane sistemska diskriminacija i da vlasti ovog entiteta prestanu kršiti međunarodno pravo.

Bošnjaci u ovom entitetu su, napomenuo je, kontitutivan narod i prema Ustavu bi trebali biti ravnopravni građani s drugim narodima i građanima.

“Nažalost, Bošnjaci danas nisu ravnopravni u svim segmentima društva, a jedan od najizraženijih je obrazovni proces. Diskriminacija se, također, ogleda i u činjenici da se srpskom narodu omogućava da imenuje svoj jezik onako kako želi, a s druge strane, to pravo se oduzima bošnjačkom narodu ili im se nameće neprihvatljivo rješenje, po kojem se nudi naziv nepostojećeg jezika.”, kaže Salkić.

Dodaje da ova situacija stvara nepovjerenje u organe entiteta.

“Ovo stanje je neodrživo i ono svakodnevno ostavlja posljedice u društvu, stvara nepovjerenje u organe entiteta, ali i stvara opštu nepovoljnu sliku s pozicije poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Obzirom da se radi i o kršenju ustava države i entiteta i međunarodnog prava, o ovom problemu su detaljno upoznati svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i mnogi izvan BiH”, rekao je entitetski potpredsjendik Ramiz Salkić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje