Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Salkić: Vlasti RS-a obilježit će 9. januar, ugrožavaju sigurnost povratnika, ali niko ih ne kažnjava

Preuzmite sliku

Vlasti entiteta Republika Srpska pripremaju se za obilježavanje neustavnog i nezakonitog dana entiteta 9. januara čime nastavljaju kršiti odluke Ustavnog suda BiH i Dejtonski mirovni sporazum, upozorava za Faktor potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić. 

Salkić je reagovao povodom današnjeg obavještenja načelnika Općine Bratunac Srđana Rakića, koji je obavijestio sve jedinice lokalne samouprave u Bratuncu “vezano za proslavu 9. januara Dana Republike Srpske da u skladu sa svojim mogućnostima istaknu zastave Republike Srpske na svoje objekte”. Rakić se u svom dopisu pozvao na dopis Ministarstva uprave i lokalne samouprave od 23. decembra.

  • Salkić ističe da je “ovakvo ponašanje neprihvatljivo, ali da je ono prisutno zbog činjenice da nema sankcije za one koji krše odluke Ustavnog suda i Dejtonski mirovni sporazum”.

    – Osim sto je neustavan i nezakonit čin, obilježavanje 9. januara je nastavak psihološkog i sigurnosnog pritiska na Bošnjake u ovom djelu naše domovine. Nastavak obilježavanja 9. januara je poziv nadležnim institucijama da konačno počnu raditi svoj posao i kažnjavati one koji krše odluke Ustavnog suda BiH i koji svoji postupcima ugrožavaju sigurno okruženje za povratnike sto je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom – zaključuje Salkić. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,