Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Salkić prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice zločina u Kolibama Gornjim kod Bosanskog Broda

Preuzmite sliku

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u Kolibama Gornjim kod Bosanskog Broda.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 16. aprila 2019. godine, u Kolibama Gornjim kod Bosanskog Broda prisustvovao obilježavanju 27. godišnjice zločina počinjenog u ovom mjestu.

Prema riječima svjedoka, 16. aprila 1992. godine, u napadu srpskih vojnih snaga i jedinica JNA, ubijena su 23 stanovnika iz ovog kraja. U ovom, najvećem zločinu na području opštine Bosanski Brod, ubijeno je 13 Bošnjaka i 10 Hrvata, a 27 godina kasnije, porodice još uvijek čekaju pravdu i procesuiranje odgovornih.

Potpredsjednik Salkić je u svom obraćanju kazao da, nažalost, danas živimo u društvu u kojem se njegovanje istine i zagovaranje pravde, negira i naziva mitom.

-Mi živimo u vremenu u kojem se laž želi predstaviti kao istina, a istina predstaviti kao laž i kao mit. Oni danas propagiraju mit da su presuđeni ratni zločinci heroji, a da su zvanične presude međunarodnih sudova zavjera. Oni koji svoj narod i dalje odgajaju na mitovima, neće uspjeti, baš kao što nisu uspjeli ni oni koji su ubili nedužne članove vaših porodica. Oni će biti poraženi i bit će na stubu srama.
Pozivam one koji danas veličaju ratne zločince i negiraju zločine da izađu iz zajedničkog koša u kojem se nalaze ratni zločinci. Pozivam naše komšije da izađu iz tog zajedničkog koša, da osude zločine, da prihvate činjenicu da su zločinci zločinci, da poštuju sudske presude. Samo tako neće biti dio onoga što neki žele predstaviti kao kolektivnu odgovornost. Ove zločine su počinili pojedinci. Mi želimo da ti pojedinci odgovaraju i da budu kažnjeni. Nažalost, ovaj sistem zagovara kolektivnu odgovornost. Mi ne mislimo da je narod kolektivno odgovoran. Nikada nećemo prestati tražiti pravdu i istinu. Pobijedit ćemo mit koji oni danas zagovaraju. Pozivam vas da zajedno vi Bošnjaci i Hrvati na ovom prostoru istrajete u traganju za istinom i pravdom. Tražite to i od vaših komšija bosanskih Srba, da budu zajedno sa vama u stroju. Budite i vi sa njima zajedno u stroju kada oni insistiraju na istini i pravdi. Ova zemlja, Bosna i Hercegovina, je zemlja i bosanskih katolika Hrvata, i bosanskih pravoslavaca Srba, i Bošnjaka muslimana i svih drugih građana. Tako je bilo do ovog dana i tako će biti i u budućnosti, bez obzira šta danas neki sanjaju. Ova zemlja se neće podijeliti, kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

Tokom obilježavanja godišnjice, Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, uručio je plaketu potpredsjedniku Salkiću za pomoć u povratku i podršku obnovi infrastrukture Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Brod.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje