Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Salkić na obilježavanju 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Kotor Varošu

Preuzmite sliku

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u naselju Večići kod Kotor Varoša prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima počinjenih na području te općine.

Obilježavanje je započelo dočekom učesnika marša mira “Tihi hod za veliku bol”, koji je u nedjelju krenuo iz Karaule kod Travnika.

Učesnici su pješačili stazama kojim su Bošnjaci iz Kotor Varoša u novembru 1992. pokušali da pređu na slobodnu teritoriju općine Travnik. Na tom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

Tokom 1992. na području općine Kotor Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila. Za zločine u Kotor Varoši, Sud Bosne i Hercegovine do sada je osudio Bosiljka Markovića na 10 godina zatvora, Ostoju Markovića na 11 godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor Varoši, pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima “Boško Peulić i drugi”, te “Savo Tepić i drugi”.

Salkić je poručio da strašni zločini počinjeni nad Bošnjacima ovoga kraja moraju biti istraženi i kažnjeni.

– Svi zločini počinjeni tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, u ovom dijelu, počinjeni su uz znanje i saglasnost tadašnjih vlasti bosanskih Srba, isto tako se danas skrivanje masovnih grobnica odvija uz saglasnost i znanje aktuelnih vlasti u ovom dijelu naše domovine. Pozivam vlasti u ovom entitetu, u ovoj opštini da to prestanu činiti i da kažu gdje su masovne grobnice u kojima se nalaze ubijeni Bošnjaci Kotor Varoši – rekao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Dodao je da su porodice žrtava opravdano nezadovoljne brzinom procesuiranja ratnih zločinaca i radom tužilaštava, jer oni čini se više tragaju za ravnotežom, nego za ratnim zločincima.

– Naše insistiranje na istini, pravdi i kazni za zločince nije u suprotnosti sa našom težnjom da živimo u miru sa komšijama koji nisu počinili zločine. Vlast u ovome entitetu treba pokazati pijetet za žrtve, distancirati se od ratnih zločinaca i osuditi njihove zločine. Bošnjacima je danas teško u ovom entitetu, izloženi su sistemskoj diskriminaciji i pritiscima različite vrste, ali ono što vidim je da smo svi zajedno odlučni da ustrajemo u našoj borbi. Nažalost, vrlo često čujem od našeg naroda u ovom entitetu da se osjećaju ostavljeni i zaboravljeni. To nije dobro jer problemi sa kojim se suočavaju Bošnjaci u ovom entitetu trebaju biti predmet interesovanja i pružanju podrške da se riješe od svih Bošnjaka gdje god da oni žive – kazao je Salkić, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje