Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Salihović: Službena putovanja i računi ugostiteljskih objekata

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je dokaze o službenim putovanjima i račune iz ugostiteljskih objekata koje je koristio bivši glavni tužilac Državnog tužilaštva Goran Salihović, kojem se sudi za zloupotrebu službenog položaja.

Trećeg dana ulaganja materijalnih dokaza, tužiteljica Amra Mehmedić je u sudski spis priložila odluku o troškovima reprezentacije od 20. septembra 2013. godine, kao i račun iz ugostiteljskog objekta “Park prinčeva” u iznosu od 1.324 konvertibilne marke (KM).

Također, priloženi su računi iz drugog ugostiteljskog objekta u iznosu od 641,50 i 10,00 KM.

Na ove dokaze optuženi Goran Salihović je rekao da se radi o posjeti turske delegacije, da se ne vide jasno računi koji su kopije, a da one ne mogu biti dokazi.

Tužilaštvo je uložilo odluku o troškovima reprezentacije i račune iz Beča u iznosu od 9,40 i 5,50 eura, kao i račune u iznosu 3.040, 1.090 i 1.060 ruskih rubalja, te račun koji je plaćen 23,20 turskih lira.

Pored prigovora da se računi ne vide jasno, Salihović je kazao da iznosi nisu pretvoreni u KM, dok za određene račune nije priložena odluka iz koje se može vidjeti kome su odobreni troškovi.

Optuženi Salihović je za najveći broj uloženih dokaza rekao da se iz računa i odluka ne vidi kolika je njegova protivpravna imovinska korist, piše Detektor.ba.

“Šta se ovim računima dokazuje i šta mi se stavlja na teret? Gdje sam ja pribavio protivpravnu imovinsku korist, gdje je šteta (…) da je to izraženo u mojoj imovini. Ne postoji dokaz da je meni neko dao sedam maraka”, kazao je Salihović.

Za određeni broj uloženih računa nisu priložene odluke o troškovima reprezentacije te je i u odnosu na to uložen prigovor optuženog.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Nastavak ulaganja dokaza Tužilaštva nastavit će se 16. maja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje