Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Safet Softić: Dodik organizator blokade državnih institucija

Preuzmite sliku

Poslanik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić izjavio je da u pogledu aktuelnih blokada nisu problem odluke Ustavnog suda BiH niti Godišnji nacionalni program (ANP) već su to ‘sredstva da se ostvare politički ciljevi’.

‘U ovom slučaju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik našao je razlog u presudi Ustavnog suda, a razlog je potpuno besmislen. Kada bi se i ta situacija riješila bojim se da bi se pojavila neka nova jer su to sve sredstva za blokadu’ – naveo je Softić.

Ističe da bi trenutna blokada mogla trajati do određene vrste pritiska koja bi natjerala Dodika, koji je kočničar svih tih procesa i organizator blokade državnih institucija, da promijeni svoj stav.

‘Mislim da sve ovo ima veze i sa izborima u Srbiji, odnosno podizanje određene temperature u BiH’ – poručio je Softić.

Zbog “tvrdih političkih stavova” smatra da se u ovom mjesecu neće donijeti ovogodišnji državni buždet dodajući da “neće doći u pitanje finasiranje redovnih potreba državnih organa” s obzirom da odluku o privremenom finansiranju donosi Vijeće ministara BiH.

‘Međutim, loša je politička odluka da država nije u stanju usvojiti osnovni akt a to je budžet’ – zaključio je Softić u izjavi novinarima u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje danas zbog nedostatka kvoruma nije održana sjednica Komisije za vanjske poslove, čiji je predsjedavajući Softić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje