Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD saopćio: ‘Podržat ćemo BiH kao zemlju s dva entiteta te tri konstitutivna naroda’

Preuzmite sliku

U pozivu na prestanak jednostranih akcija koje mogu potkopati stabilnost i ustavnu strukturu navedeno je kako je BiH ’jedna država koja se sastoji od dva entiteta’

Ured za Evropu i Euroaziju pri State Departmentu podržao je poteze visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u očuvanju daytonske strukture te zemlje kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda nakon što je donio odluke kojim je cilj očuvati funkcionalnost države i institucija.

“Sjedinjene Američke Države su posvećene očuvanju suvereniteta BiH, teritorijalnom integritetu i višenacionalnom karakteru. Podržavamo napore Visokog međunarodnog predstavnika kako bi obranili temeljne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma – jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda i drugih građana”, napisao je na Twitteru Ured za Evropu i Euraziju pri State Departmentu u srijedu kasno navečer. Uz to je stavljena i poveznica na priopćenje Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini u kojem se ne spominju konstitutivni narodi kao temelj Daytonskog mirovnog sporazuma.

U pozivu na prestanak jednostranih akcija koje mogu potkopati stabilnost i ustavnu strukturu navedeno je kako je BiH ’jedna država koja se sastoji od dva entiteta’. U tome je dokumentu politička kriza u zemlji ocijenjena bez presedana od Daytona.

“Upravni odbor Vijeća za provedbu mira konstatirao je političku krizu bez presedana koja prijeti stabilnosti i prosperitetu BiH i balkanske regije, te pozvao bosanskohercegovačke čelnike i institucije na svim nivoima vlasti da potvrde svoju opredijeljenost za suverenu i funkcionalnu BiH”, navedeno je u zaključcima PIC-a. Pozvali su na prestanak blokada institucija, te su podržani potezi Visokog međunarodnog predstavnika Christiana Shmidta koji je ovoga sedmično nametnuo odluku o finansiranju izbora. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,