Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

SAD čestitaju BiH na uspješnoj nabavci vakcina protiv COVID-19 putem COVAX-a

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države čestitaju Bosni i Hercegovini što je uložila 13 miliona dolara u zdravlje građana BiH za kupovinu vakcina protiv COVID-19, čije su prve doze danas stigle u Sarajevo.

Pošiljke su omogućene putem COVAX mehanizma, globalne inicijative za podršku jednakom pristupu cjepivima protiv COVID-19, a sredstva za kupovinu vakcina je investirala Vlada BiH. Prvih 24.300 doza cjepiva BioNTech/Pfizer stiglo je u BiH, a 26.400 doza cjepiva AstraZeneca trebalo bi stići do kraja dana.

“Zbog građana Bosne i Hercegovine sretan sam što su stigle vakcine protiv COVID-19 koje finansira vlada BiH, a koje mogu pomoći u zaustavljanju ubrzanog širenja virusa koji imamo posljednjih sedmica”, rekao je američki ambasador Eric Nelson dodajući:

„Sve zemlje trebaju pristup vakcinama protiv COVID-19 kako bi se zaustavila pandemija, i apeliramo na ministricu civilnih poslova BiH Ankicu Gudeljević i Vijeće ministara da nastave raditi na hitnoj dopremi i distribuciji vakcina.“

Globalno, Sjedinjene Američke Države su obećale inicijalni iznos od 2 milijarde dolara – od ukupno planiranih 4 milijarde dolara -Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI), za podršku COVAX-u, što SAD čini najvećim kontributorom globalnom pristupu cjepivima protiv COVID-19.

Američki doprinosi COVAX-u, putem USAID-a, će podržati kupovinu i isporuku sigurnih i efikasnih cjepiva protiv COVID-19 za najugroženiju svjetsku populaciju u 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima. Ova podrška je presudna za kontrolu pandemije, usporavanje pojave novih varijanti te pomoć u ponovnom pokretanju globalne ekonomije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,