Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šabotić: ‘Korupcija zastupljena u svim sektorima, pa i u zdravstvu’

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić danas je, prilikom predstavljanja istraživanja „Analiza pravno-institucionalnog okvira i politika prevencije korupcije u zdravstvu“, izjavio da je korupcija zastupljena u svim sektorima, pa i u zdravstvu.

“Kada gledamo revizorske izvještaje, javne izvještaje, određene studije koje su na neki način objektivni pokazatelji kada je u pitanju borba protiv korupcije u zdravstvu, govore da je korupcija zastupljena na visokom nivou. Međutim, kada gledamo subjektivne pokazatelje prema percepciji građana, također vidimo da je korupcija zastupljenja u BiH u sektoru zdravstva”, naveo je Hasim Šabotić.

Istakao je da se korupcija u zdravstvu ne prijavljuje adekvatno. Naveo je da je u 2017. godini Agencija za prevenciju korupcije zaprimila šest prijava, dok je u 2018. godini jednu, a u 2019. godini dvije.

Prema njegovim riječima, razlozi bi mogli biti to što sektor zdravstva nije u badležnosti države nego entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH. Postoji mogućnost da građani prijavljuju nižim nivoima vlasti koji se bave procesuiranjem i otkrivanjem koruptivnih krivičnih djela.

S druge strane, dodaje da postoji mogućnost straha građana da ne bi trpili štetne posljedice kada zahtijevaju liječničku pomoć.

Šabotić napominje da je zdravstveni sektor jako specifičan i da bi se iskorijenila korupcija u zdravstvenom sektoru mora se promijeniti kompletan sistem, prenosi Fena

Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala (TI) BiH je rekao da zdravstveni sektor dijeli sudbinu stanja u državi i društvu.

“Svjedoci smo onoga što se dešava u BiH, potpunog odsustva napretka u borbi protiv korupcije. Strategija Evropske komisije, pa i mišljenje koje smo dobili ranije ove godine nam govori da je situacija, kada je u pitanju korupcija, alarmantna. Govori se o tome da je BiH ‘zarobljena država’ već duži niz godina. S druge strane, institucionalni odgovor države na takvo stanje gotovo da je izostao”, smatra Blagovčanin.

Kad je riječ o zdravstvenom sistemu, analiza je pokazala da postoje tri nivoa problema ili tri grupe rizika od korupcije, gdje se korupcija u zdravstvenom sistemu najviše manifestuje. Prvi je onaj gdje građanin može da vidi prilikom pružanja zdravstvenih usluga, primanje i traženje mita.

Međutim, navodi Blagovčanin, ono što su puno veći problemi odnosi se na procese javnih nabavki u zdravstvu, imajući u vidu da se enormne sume novca izdvajaju u sektoru zdravstva.

“Treći nivo problema odnosi se na činjenicu da, kada govorimo o postavljenjima i imenovanjima na menadžerske pozicije, tu imamo vrlo rasprostranjenu praksu klijentelizma, odnosno imenovanja ljudi po stranačkoj pripadnosti umjesto po menadžerskim kapacitetima i sposobnostima. Sve to nam daje vrlo turobnu i tegobni sliku ukupnog zdravstvenog sistema”, kazao je Blagovčanin.

Prema njegovom mišljenju, prioritetna stvar bi bila sistemski pristup reformama u zdravstvenom sistemu.

Glasnogovornica Centara civilnih inicijativa (CCI) Ana Lučić je rekla da u okviru projekta „Izliječimo zdravstvo“, koji zajedno provode Transparency International BiH i CCI, a koji je podržan od EU, danas predstavljaju istraživanje „Analiza pravno-institucionalnog okvira i politika prevencije korupcije u zdravstvu“,  koje daje pregled svih zakonskih i podzakonskih akata, kao i njihovu primjenu u oblastima koje su identificirane kao podložne korupciji u sektoru zdravstva.

Riječ je o oblastima: javne nabavke; upravljanje ljudskim resursima, odnosno imenovanja i zapošljavanja u sektoru zdravstva; sukob interesa i upravljanje javnim finansijama s fokusom na transparentne liste čekanja.

Nalazi daju pregled slabih tačaka unutar navedenih pravnih propisa, čije poboljšanje može dovesti do minimuma rizika od korupcije u zdravstvenim ustanovama.

“Nalazi će biti iskorišteni za saradnju sa 15 odabranih zdravstvenih ustanova (po sedam iz RS i iz FBiH i jedna iz Brčko distrikta BiH), s kojima će  TI BiH i CCI direktno sarađivati i raditi na unapređenju internih akata koji reguliraju navedene oblasti, kako bi kroz konkretne primjere pokazali da se može dovesti do smanjenja rizika od korupcije ukoliko se unaprijede pravna akta”, rekla je Lučić.

Također, analize će biti ustupljene svim zdravstvenim ustanovama u zemlji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje