Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sabor Islamske zajednice u BiH usvojio Deklaraciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Preuzmite sliku

Na sjednici Sabora Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH) usvojena je Deklaracija o genocidu u Srebrenici, ali i predstavljena fetva o genocidu nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici, koju je 3. jula donijelo Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Među prisutnima na sjednici, između ostalih, bio je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

 • sabor-iz-bih
 • Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je da su u Deklaraciji smjernice šta trebaju raditi oni u Islamskoj zajednici kao i šta nadležni trebaju poduzeti.

  Sabor IZBiH zatražio je da visoki predstavnik u BiH donose zakon o zabrani poricanja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici kao i trajnu zabranu službene upotrebe oznaka, zastava, amblema i simbola koje je koristila Vojska Republike Srpske.

  Također, Sabor je nadležnim institucijama i međunarodnoj zajednici predložio formiranje distrikta Srebrenica na prostoru općina: Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Rogatica, Žepa i Milići. Dakle, riječ je o područjima na kojima su živjele uglavnom žrtve genocida.

  Pozvali su i Parlamentarnu skupštinu BiH (PSBiH), Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) i Federalni parlament da svakog 11. jula u godini održavaju komemorativne sjednice uz prijenos na sva tri javna emitera. Istakli su da je institucionalizacija dana sjećanja najbolji način poštovanja žrtvama zločina.

  U usvojenoj Deklaraciji navodi se i očekivanje da Srbija, Crna Gora, Holandija, Ujedinjene nacije (UN), BiH i svi drugi izraze želju da budu donatori uspostave međunarodnog fonda za uklanjanje posljedica genocida u Srebrenici od jedne milijarde eura, koji bi se prikupljao u narednih pet godina, te koristio projektu “Ne genocidu”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje