Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sabina Ćudić: Iz DF-a su u svega 60 dana iznesena najmanje četiri radikalna stava (VIDEO)

Preuzmite sliku

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke bila je gošća Dana uživo na N1 gdje je komentarisala odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske, ali je govorila i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan Republike Srpske je za nju očekivana odluka, opravdana.

“To je nešto na što smo mi ukazivali. Interesantne su reakcije i način na kojima će se mešetariti i profitirati. Meni je možda najbriljantnija, sa malim podsmijehom, izjava premijera Viškovića, da je dobra volja Republike Srpske da se bavi životnim pitanjima i evo sada se vraćamo na politiku. Kako je onda živjeti u Republici Srpskoj – kada predsjednik Vlade kaže da se trebaju početi baviti životnim pitanjima. Tako da, to je lapsus, koji je indikativan o načinima na koje će se koristiti ovom odlukom”, poručila je Ćudić.

“On je rekao, ‘mi ćemo naći načina da implementiramo odluku Suda i da nastavimo slaviti’. To govori da se sjedi na dvije stolice, da se implementira i iskoristi ta proslava. To je za svaku iole inteligentnu osobu vrijeđanje inteligencije. Bez obzira kako se izjašnjavaju. Građani da shvate ko radi u njihovom interesu, a vrh RS to ne radi”, poručila je gošća N1.

Što se tiče formiranja vlasti u BiH – Ćudić je istakla da u BiH “postoji kalendar”.

“1. mart, pa negiranje genocida… Svaki put na način koji to odgovara, razni profiteri profitiraju od datuma. Opravdanje je to za trakavicu koja se dešava od oktobra”, kazala je.

Što se tiče odluke DF-a da uđu u pregovore oko formiranja vlasti – kazala je da su u 60 dana dali četiri različita radikalna stava.

“Komšić je izašao sa jednoglasnim stavom, da Bh. blok ostaje opozicija. Onda je rekao da će biti primorani da idu u opoziciju u KS, onda su rekli da ostaju unutar Bh. bloka u KS. Okolnosti se ne mijenjaju, a vaše mišljenje se konstantno mijenja. U vlastito ime govorim bojim se da ova odluka nije donesena u posljednjih sedam dana, nego je donesena ranije. Odluka je dosta nepopularna, tražite saveznike – načine na koji možete pravdati odluku. Pravdanje je neprihvatljivo”, dodala je.

Njen stav je da u BiH postoje dvije vizije – etnocentrizam i cementiranje etničkih podjela, s druge strane – protuteža te vizije koju daje Bh. blok.

“Kada Komšić kaže da unutar Bh. bloka postoji previše različitih ideja – implicira da SDA i HDZ nemaju različitih ideja”.

A zašto Željko Komšić želi u vlast?

“Nema ništa različito u onome što su radili ranije. DF je izašao jer je bila nemogućnost da nametne nešto gdje ste manjinski partner. Predviđam isti scenario”, kazala je.

“Bh. blok vjerovatno nikada neće biti u prilici da samostalno formira vlast. Da li ste dominantni partner? Protutežom nacionalnom principu bi nam omogućio da budemo dominantni u odnosu na druge partnere. Kada ste u dominantnoj poziciji, kao u KS, vaga je prevagnula u korist Bh. bloka. To mi podržavamo, da smo na istoj prilici u FBiH i državi, ali tamo gdje ćemo biti cvijet na reveru nacionalistima – nije način da se spašava država”, poručila je Ćudić.

Što se tiče vlasti u Kantonu Sarajevo, onda je kazala da je jedinstvena, bez previranja, i da nema ministra ili ministrice koji će reći da su nezadovoljni odnosima. Položila je nade i povjerenje da će ova vlast u KS i ostati u narednom periodu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,