Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ružnić: Unsko-sanski kanton traži bolju zaštitu granica BiH

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, nakon sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK i prvih konkretnih akcija kojima je cilj stabilizovati situaciju na području ovog kantona radi pružanja zaštite građanima ali i poštovanja humanih aspekata zbrinjavanja migranata zatečenih na ovom području, ukazao je i na nužnost zaštite državne granice i spriječavanje daljeg ulaska ilegalnih migranata u BiH, saopćeno je iz Vlade USK-a.

“Nažalost ovom kriznom situacijom se nije upravljalo i zato je Unsko-sanski kanton doveden u situaciju koja je bila alarmantna. Smještajnih kapaciteta nema, nisu stvorene mogućnosti za dalji prihvat migranata, kako to nalažu sve konvencije koje je BiH dužna poštovati. S ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem smo dogovorili jaku koordinaciju svih nivoa i institucija i on je preduzeo već danas aktivnosti oko premještanja migranata, koji su se uputili prema USK, u smještajne kapacitete danas otvorenog prihvatnog centra Ušivak u Sarajevu”, naveo je Ružnić.

Dodao je da je u ime USK zatraženo i puno uključivanje Granične policije radi obavljanja policijskih poslova u vezi s nadzorom i kontrolom prelaska granice BiH što bi doprinijelo stvaranju i održavanju sigurnosti državne granice, a time i opće sigurnosti u BiH i njenom okruženju, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

-Državna granica se po ovom pitanju čuva na Drini, a ne na Korani – poručio je premijer USK-a, saopćeno je iz Vlade USK-a. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,