Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: U nekoliko gradova održani protesti u znak podrške opozicionaru Navalnyom

Preuzmite sliku

U nekoliko gradova Rusije održani su nenajavljeni protesti u znak podrške ruskom opozicionaru Alexeyu Navalnyom koji je započeo štrajk glađu uz tvrdnju da je njegov zahtjev za medicinsku pomoć odbijen u ruskom zatvoru u kojem se nalazi, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti su održani u prijestolnici Moskvi, Saint Petersburgu i u drugim ruskim gradovima.

Prema opozicionim izvorima, oko 400 osoba je privedeno tokom demonstracija u kojima je učestvovalo na hiljade ljudi širom zemlje.

Policija u Moskvi je poduzela opsežne mjere sigurnosti u centru grada. Policija nije dozvolila okupljanje demonstranata u blizini Crvenog trga, najpoznatijeg moskovskog trga, i na Trgu Manjež.

– Protestna šetnja u centru Moskve –

Demonstranti, prema kojima je intervenisala policija, održali su protestnu šetnju u centru Moskve, uzvikujući slogane protiv Vlade Rusije.

Protestima u Moskvi prisustvovala je i Yulia Navalnaya, supruga Alexeya Navalnyog. Prije demonstracija, policija je privela nekoliko istaknutih članova njegovog tima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopćilo je da je demonstracijama održanim u 29 ruskih gradova prisustvovalo blizu 14.400 ljudi.

– Počeo štrajk glađu –

Navalny je 31. marta objavio da je počeo štrajk glađu u znak protesta zbog odbijanja zatvorskih vlasti da mu dozvole da ga pregleda privatni liječnik zbog jakih bolova i gubitka osjećaja u leđima i nogama.

Liječnik je kasnije izjavio da su rezultati testova koje je dobio od Navalnyjeve porodice pokazali naglo povišen nivo kalijuma, što bi moglo dovesti do srčanog udara i zatajenja bubrega.

Ruski opozicionar uhapšen je u Moskvi, po povratku iz Njemačke 17. januara, gdje je bio na liječenju zbog trovanja u Rusiji. Ruske vlasti navode kako je Navalny prekršio sudsku odluku iz 2014. godine.

Sud u Moskvi naložio je 2. februara ruskom opozicionaru i kritičaru Kremlja da odsluži dvije godine i osam mjeseci zatvorske kazne nakon što ga je proglasio krivim za kršenje uslovne kazne koja mu je izrečena 2014. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,