Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rudari rudnika “Abid Lolić’ nastavljaju obustavu proizvodnje

Preuzmite sliku

Proizvodnja u rudniku “Abid Lolić” kod Travnika obustavljena je od sinoć zbog suspenzije jednog od nadzornika, a rudari i danas odbijaju sići u jamu, potvrdio je Feni predsjednik sindikata ovog rudnika Dževad Hasić.

– Obustava je počela sinoć s trećom smjenom, a nastavili su je danas rudari iz prve i druge smjene – kazao je Hasić, ne želeći govoriti o detaljima obustave rada i zahtjevima rudara.

Jedan od rudara potvrdio je Feni u telefonskom razgovoru kako je razlog zbog kojeg su rudari obustavili proizvodnju suspenzija kolege, te da sada, osim njegovog povratka na posao, traže i smjenu tehničkog direktora, dok preispitivaju i rad sindikata.

– Glavni razlog obustave je suspenzija jednog od nadzornika, a to je faktički otkaz. On radi sa mnom 17 godina i ostavio je kao i ja svoju mladost u rudniku i nećemo sići u jamu dok ga ne vrate – kazao je rudar koji nije želio da mu se spominje ime.

Predsjednik Sindikata rudara Federacije BIH Sinan Husić ističe kako su rudari iz Han Bile do sada, u nekoliko navrata, opravdano stupali u štrajk, ali da u ovom, kako je kazao, “internom obračunu Sindikat ne želi sudjelovati”.

– To je interni nesporazum. Ušli su u taj problem i morat će sami izaći iz njega. Mi sigurno nećemo sudjelovati u internom obračunu jedne grupe s drugom i baviti se suspenzijom nadzornika ili smjenom tehničkog direktora i imenovanjem novog – kazao je Husić Feni.

Naglasio je kako je Sindikat do sada uvijek pružao potporu rudarima u Han Biloj te da se bavio unaprjeđenjem njihovog položaja i uvjeta rada.

– Prosjek plaće u tom rudniku je 1.220 maraka i ona je redovna, bez ikakvih problema prilikom isplate. Sada već u tri smjene nema proizvodnje i to je ogroman problem i gubitak za tako mali rudnik, ali morat će misliti sami o njegovoj sudbini i budućnosti – dodao je Husić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje