Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rudari RMU Breza zaustavili proizvodnju: Ne silaze u jamu dok ne dobiju platu

Rudari rudnika mrkog uglja Breza zaustavili su jutros proizvodnju u jamskim i površinskim revirima i stupili u štrajk.

Kako je jedan rudar istakao – prvoj smjeni Rudnika Breza u štrajku će se pridružiti i druga smjena.

Tražimo isplatu plate koju smo zaradili teškom mukom. Ljudi u krvi i znoju zarađuju svoju platu. Dovedeni smo u situaciju da moramo iznuđivati i moliti da nam se ta plata isplati“, kaže jedan od rudara.

Arif Šabanović, predsjednik Sindiklane organizacije RMU Breza istakao je da su dobili infromaciju da zbog blokiranih računa rudnika do isplate plaća neće doći.

“Imali smo više sastanaka u Vladi FBiH sa predstavnicima Elektroprivrede, ali imamo informacije da nema sluha da se ovo riješi. Mi sada imamo vanrednu sjednicu Upravnog odbora Sindikata gdje donosimo određene zaključke”, kaže Šabanović, piše N1.

Kako je kazao, proizvodnja je obustavljena u jamskoj i površinskoj eksploataciji, a u krugu je nekoliko stotina radnika koji su u štrajku. Još im se niko nije obratio.

Podsjećamo, i rudari rudnika Kakanj prije dva zaustavili su proizvodnju u jamskim i površinskim revirima i stupili u štrajk, ali su do kraja tog dana vratili se redovnim obavezama.

Porezna uprava FBiH počela je sa prinudnom naplatom svojih potraživanja te rudari dobili platu za protekli mjesec. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,