Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rudari Kreke traže isplatu plata do 25. novembra ili stupaju u štrajk

Preuzmite sliku

Počeli su pregvori o potpisivanju novog kolektivnog ugovora za oblast rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Do sada su održana dva sastanka Saveza sindikata radnika rudnika FBiH i Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH. Konačan dogovor još nije postignut, a novi sastanak koji je trebao biti održan danas, prolongiran je za 24. novembar.

Član Upravnog odbora Sindikata Zuhdija Tokić smatra kako nije korektno od vlasnika kapitala JP Elektroprivreda BiH da nudi rudarima nešto što nema u Kolektivnom ugovoru elektroenergetskih radnika.

“Najmanje što treba jeste da imamo ista prava. Međutim, rudari su svjesni da imaju sindikat u koji imaju povjerenje. Već smo pokazali više puta da smo spremni poduzeti sve u skladu sa zakonom da zaštitimo radnička prava rudara. Stalno se najavljuju nova poskupljenja i nije relano očekivati da rudari rade i budu plaćeni po istim uslovima” – kazao je Tokić.

Također, se spominje kako JP Elektroprivreda BiH planira novim Kolektivnim ugovorom da uvede normu za rudnike.

“To nije relano jer rudari nemaju čime da rade. Želim podsjetiti na zvaničan podatak koji je dostavljen, a to je prosječna cijena uglja koji se plasirao za termoelektranu iznosi 50,15 KM dok proizvodna cijena nas da je proizvedemo košta 83 KM. Možete samo zamisliti onda samo u kakvim mi uslovima radimo i živimo. Ukoliko ne dođe do ispunajvanja Granskog kolektivnog ugovora u narednim danima slijedi štrajk” – poručio je Tokić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,