Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rudari ‘Kreke’ stupili u radnički neposluh i prekinuli proizvodnju: “Šteka cigara skuplja je od tone uglja koju isporučimo TE Tuzla”

Preuzmite sliku

Oko tri stotine rudara Rudnika “Kreka” jutors je prekinulo proizvodnju na PK Dubrave i stupilo u radnički neposluh.

Razlog ovakve odluke je najava Uprave rudnika da će od 1. aprila doći navodno do otpuštanja određenog broja radnika, a jučer im je isplaćeno samo 70% zarađene plate.

U obrazloženju uprave rudnika se navodi da je došlo do zastoja u proizvodnji i padu prihoda rudnika Kreka. Također, uprava rudnika je zatražila da se dostave spiskovi radnika koji će tokom aprila biti poslani na prekid rada.

 • “Spiskovi će biti sačinjavani svaki mjesec kako bi se vršila rotacija radnika jer će radnici na prekidu biti mjesec dana” – navodi se.

  Ogorčeni, nezadovoljni i umorni rudari su poručili: “Jedna šteka cigara danas skuplja je od tone uglja koju isporučimo Termoelektrani Tuzla. Ovo je gore od feudalizma” – navode i dodaju “Ovo je sramota šta nam rade, političari kupuju nove limuzine, imaju redovna primanja a mi ćemo na biro, govori jedan od radnika.

  Prekid proizvodnje i radnički neposluh prekinut je brzo, a svoje zahtjeve rudari su uputili direktoru rudnika Fuadu Muminoviću i dali rok od sedam dana da im se dostavi odgovor.

  Kako saznajemo radnici u svojim zahtjevima traže povećanje cijene uglja prema Termoelektrani Tuzla, rednovnu isplatu plata i regres.

  To je potvrdio i Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka koji kaže da je nakon pobune rudara na PK Dubrave uprava rudnika povuka svoju odluku i da su se radnici vratili na posao ali da je to samo trenutno rješava probleme jer se sprema nova sistematizacija u odnosu na postojeću, a u koju se neće moći ukopiti određeni broj radnika.

  “Zabrinuti ljudi pokušavaju doći do načina kako će se oni zbrinuti”, kazao je Tokić. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,