Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rudari iz jama Kreka odluku o smanjenju plata smatraju nepravednom

Preuzmite sliku

Pred upravom Rudnika uglja Kreka danas se okupila grupa radnika iz proizvodnje koji su željeli iskazati nezadovoljstvom najavljenim smanjenjem plata.

Riječ je o rudarima koji svoj hljeb zarađuju u jamama Kreke i smatraju da odluka o smanjenju plata, zbog velikog broja administrativnih radnika, nije pravedna.

 

– Mi smo se prije svega, poštujući mjere pandemije, samoinicijativno organizirali. Trenutno stanje u našoj firmi je da radimo na dva mjesta. Mi smo došli jer nam je direktor obećao da će on lično tumačiti odluke koje budu donosili. Želimo da nam sad objasni platu po novom obračunu – izjavio je radnik u rudniku Šikulje Mirnes Bašić.

Grupa okupljenih rudara traži da se pokrene sistematizacija, odnosno da se popune radna mjesta koja su upražnjena u proizvodnom procesu.

– Mi koliko smo zbunjeni zbog najava Elektroprivrede BiH, toliko smo isto zbunjeni zbog predstavnika Sindikata. Više nikome ništa ne vjerujemo, isti ljudi nas predstavljaju već deset do petnaest godina, a nama stanje sve gore i gore. Dok je Kreka imala 3500 radnika nama nije bilo problem da nosimo 1000 radnika administracije. U međuvremenu, sad je više ovih koji sjede gore, nego nas koji guramo tzv. autobus Kreke – izjavio je Edis Mujanović, električar u rudniku Dubrave.

Kako kažu, prvi put su izašli radnici iz proizvodnje da kažu u kakvim uslovima rade te poručuju da ne žele biti žrtve onoga čemu nisu doprinosili, odnosno prevelikom broju zaposlenih administrativnih radnika. (Anisa Mahmutović | Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,