Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ručno rađena tri mjeseca: BiH za dobila prvu heklanu zastavu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Općina Stari Grad Sarajevo i Udruženje “Gračaničko keranje” predstavili su danas u Sarajevu kerano – heklanu zastavu Bosne i Hercegovine dimenzija 1:2 metra.

Keranje i heklanje izuzetno su zahtjevne tehnike, a izrada proizvoda tim tehnikama osim prilike za zaradu članicama omogućava i da se kreativno izraze.

Članice Udruženja “Gračaničko keranje”, majka i kćerka – Fatima Mahmutović i Aida Mulahuseinović uradile su tu zastavu u kućnom ambijentu, utrošile desetak konaca, a na njoj su naporno radile oko tri mjeseca da bi bila završena do 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Predsjednica Udruženja “Gračaničko keranje” Azemina Ahmedbegović kazala je da su keranje i heklanje izuzetno zahtjevne tehnike, a izrada proizvoda tim tehnikama osim prilike za zaradu članicama omogućava i da se kreativno izraze.

“Keru kao tradicionalni ručni rad zaštitili smo kao geografsku oznaku. Prvi smo napravili priču o keri, koja je sad prepoznatljiva širom svijeta. Ranije smo već napravili i cvijet “Sjećanje”, simbol sjećanja na žrtve genocida nad našim narodom posebno u Srebrenici i poruku ljubavi, mira i pomirenja među narodima”, kaže ona.

Kerano-heklana zastave BiH bit će izložena u Info-press centru Općine Stari Grad u ul. Halači, na području gdje prolazi mnogo turista.

Udruženje “Gračaničko keranje” osnovano je 2006. godine radi zaštite tradicionalne rukotvorine keranja. Broji oko 200 članica, uglavnom nezaposlenih žena i samohranih majki.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,