Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

RS: Podsticaji za poslodavce koji povećaju plaće radnicima

Preuzmite sliku

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas izmjene i dopune Zakona o podsticajima u privredi, po hitnom postupku.

Prijedlogom ovog zakona uveden je postupak dodjele podsticaja za povećanje plaće radnika.

Važećim Zakonom o podsticajima u privredi RS, jedan od posebnih uslova za ostvarivanje prava na podsticaj za povećanje plate jeste da je početni iznos plate jednak ili viši od najniže plaće u tom bh. entitetu.

-Kako je u martu 2019. godine, najniža zarada iznosila 450 KM, potrebno je što hitnije djelovati kako bi se normiralo pravilo za utvrđivanje novog početnog iznosa plaće, s obzirom na to da je u međuvremenu utvrđena nova najniža plaća, koja iznosi 520 KM – pojašnjavaju iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

S ciljem očuvanja radnih mjesta u okolnostima poslovanja koja su uzrokovana virusom korona, potrebno je, dodaju, intervenisati i u pravcu ukidanja ograničenja da se pravo na podsticaj može ostvariti samo za radnike koji su zasnovali radni odnos najkasnije do isteka marta 2019. godine.

Entitetska vlada je na sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, koji će obezbijediti da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi.

Osim toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.

Usvojena je i informacija o aktivnostima projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju – EU4Business.

Iz entitetske vlade napominju da će svoje djelovanje i rad nastaviti prema preporukama Instituta za javno zdravstvo, uz poštovanje propisanih mjera, a koje podrazumijevaju dezinfekciju prostora, nošenje lične zaštitne opreme i držanje fizičke distance. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,