Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

RS: Mobilna bolnica prodana turskoj kompaniji za pet miliona eura

Republičko javno tužiteljstvo i dalje istražuje način nabavke mobilne bolnice u Republici Srpskoj. Bolnica koja je danima bila u središtu javnosti zbog sumnji u nezakonite radnje okončana je raskidom ugovora sa dobavljačem – kompanijom “Balkan Global” iz Bijeljine.

U međuvremenu, iz ove kompanije saopćeno je kako je sporna bolnica prodana turskoj kompaniji za dvostruko veći iznos koji je bio nuđen vlastima Republike Srpske.

Vlasnik kompanije “Balkan global” iz Bijeljine Slavenko Ristić izjavio je za BHRT da je pokretna bolnica koju je nudio Republici Srpskoj po cijeni od 4,29 miliona maraka, u svrhu pomoći, bez zarade i profita prodao jednoj kompaniji u Turskoj za oko pet miliona eura.

Ristić je istakao i kako se bolnica ne sastoji samo od šatora, kao što su pojedinci tvrdili, već da uz njuidu hirurške stolice, digitalni rendgeni, klimatizacija i sve što je potrebno za liječenje u vrijeme bilo kakve elementarne nepogode, pa i u slučajupandemije koronavirusa.

“Jednostavno, ne želim više diskutovati bilo šta u vezi pokretne bolnice. Međutim, evo sreća nas je poslužila i to je bilo i za očekivati. Takvi objekti u svijetu koštaju između sedam i 12 miliona eura. Mi smo vrlo brzo pronašli kupca. Jednu tursku kompaniju, koja je za potrebe svoje države kupila tu mobilnu bolnicu i evo u procesu smo realizacije i isporuke te bolnice”, kaže Slavenko Ristić, vlasnik “Balkan Globala“ d.o.o. Bijeljina.

Priča o mobilnoj bolnici danima je okupirala pažnju javnosti. O njoj se pričalo i na sjednici Narodne skupštine, 1. juna. Nakon svađe zbog mobilne bolnice, tada je došlo do naguravanja poslanika Nedeljka Ćorića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Tomice Stojanovića iz Srpske demokratske stranke. Intervencijom drugih poslanika spriječen je fizički sukob. U PDP-u, koji je bio jedan od najglasnijih kritičara nabavke mobilne bolnice, i dalje tvrde da je odluka Štaba za vanredne situacije da se raskine ugovor sa “Global Balkanom” potvrda da postoje nezakonite radnje u vezi s tom nabavkom.

“Jasno je da je postojala sumnja javnosti. Da još uvijek postoji. Šta se tu dešavalo. Zašto nismo dobili tu mobilnu bolnicu. Zašto nismo dobili opremu za mobilnu bolnicu. I na kraju krajeva, ako je sve u redu bilo, kao što je vlast tvrdila, zašto je onda ugovor raskinut”, pita Anja Petrović, glasnogovornica PDP-a.

Bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić naglašava da nije sporna potreba za mobilnom bolnicom, ali da se o njenoj nabavci trebalo ranije misliti.

“Niz je tih pitanja na koja uopšte, ne da nije odgovoreno. Koja nisu uzeta ni u obzir pri nabavci ove bolnice. Već se neko s nekim čuo – pa je neko odlučio. Znači, to je bila čisto politička odluka, a ja sam uvijek za promišljenu odluku da se takva bolnica nabavi u redovnoj proceduri”, kaže Slobodan Stanić, bivši ministar zdravstva RS.

Krivične prijave u vezi sa nabavkom mobilne bolnice podnijeli su SDP i PDP. U Republičkom javnom tužilaštvu kažu da ovaj predmet nije okončan raskidanjem ugovora o nabavci.

“Prijava se nalazi u fazi provjera, odnosno prikupljanja informacija i potrebnih obavještenja. Više informacija u ovoj fazi postupka ne možemo saopštavati”.

Vlada Republike Srpske 21. marta donijela je odluku da po hitnoj proceduri, posredstvom Instituta za javno zdravstvo RS bude sprovedena procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom, površine od 6.000 kvadrata. Zbog neizvršenih ugovornih obaveza isporučioca, Republički štab za vanredne situacije naložio je Institutu 29. maja da traži jednostrano raskidanje ugovora sa dobavljačem pokretne bolnice, preduzećem “Balkan global”, te povrat 4,29 miliona KM, koliko je plaćena mobilna bolnica.

Polovinom juna kompanija “Balkan global” uplatila je ovaj iznos na račun Instituta. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,