Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

RS: Klub Bošnjaka razmatra odluku o referendumu

Preuzmite sliku

Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske danas će razmatrati odluku Narodne skupštini RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH te, kako se očekuje, staviti veto na tu odluku.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je ranije Feni da će taj klub pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, na odluku Narodne skupštine RS o tom referendumu.

Hadžiomerović je napomenuo da u principu ne daje mišljenje prije nego što Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ne razmotri akte usvojene u parlamentu RS, ali da reagira s obzirom da se u ovom slučaju radi o, kako je naveo, grubom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Stoga će, ukazao je, Klub Bošnjaka iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporili odluku o referenudmu, jer “nanosi ogromnu štetu“.

Ako Klub Bošnjaka stavi veto na odluku o referendumu u RS-u, o tom pitanju će se izjasniti Vijeće naroda, a ukoliko se stavovi ne usaglase zasjedat će i Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS.

Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačan stav dat će Ustavni sud RS.

Tek kada se iscrpe sve te aktivnosti, odluka o referendumu bi i zvanično stupila na snagu.

Odluku Narodne skupštine o referendumu danas će razmatrati i klubovi iz reda hrvatskog i ostalih naroda u Vijeću naroda RS-a.

Narodna skupština RS-a usvojila je, 15.jula, odluku o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji će, prema odluci, biti održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu te odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika Republike Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 uzdržalo od glasanja. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,