Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Roditelji djece ubijene tokom opsade Sarajeva: Pojedinci daju degutantne izjave

Preuzmite sliku

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., za N1 je kazao da njega i ostale roditelje bole izjave pojedinaca koji, kako ističe, daju degutantne izjave o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva.

Grabovica za N1 objašnjava da je podatak o 1601 ubijenom djetetu tokom opsade Sarajeva utvrdio tadašnji Zavod zdravstvene zaštite Bosne i Hercegovine i da sada pojedinci koji smatraju da je taj broj manji ili nije tačan zapravo roditeljima stavljaju sol na ranu.

“Daju komentare oni koji nisu relevantni, nijihove izjave nisu primjerene i  degutantne. Oni nemaju empatiju prema ubijenoj djeci,  i nikada nisu digli glas protiv nekažnjavanja djece niti došli položiti cvijeće i odali počast ubijenoj djeci”,  navodi Grabovica.

Vezano | Srđan Puhalo: Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete 

Vezano | Jasmila Žbanić reagovala nakon Puhalovog statusa o ubijenoj djeci Sarajeva: “Srđane, odlično pitanje”

Grabovica se osvrnuo na izjave Srđana Puhala, Jasminka Halilovića ali i najnovije objave Jasmile Žbanić na Facebooku koji tvrde da za broj od 1601 djeteta nema utemeljenja.

Naime, Žbanić je na Facebooku napisala sljedeće:

“Ja neću nuditi pare kao Srdjan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica ( za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala) Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo – previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid ? Izvrstan tekst Edin Ramulica ! Srđane, odlično postavljeno pitanje ! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti”, napisala je Žbanić.

Grabovica za N1 pojašnjava da on smatra da se iza svega krije skretanje pažnje javnosti sa činjenice da do sada nije podignuta optužnica za opsadu Sarajeva, odnosno kažnjavanja onih koji su djecu ubijali.

“Ovi ljudi koji komentarišu rade za velike pare, njima su samo pare bitne.  Mi nismo istraži organ, već kao Udruženje  čuvamo uspomenu, da niko ne doživi, ono što smo mi ovo je mučno i degutantno šta nam se radi”,  istakao je Grabovica.

Na kraju, Grabovica se nada da će u skorije vrijeme pravosudni organi početi raditi svoj posao, jer je njima roditeljima koji su već u poznim godinama to jedino preostalo, da dočekaju pravdu .

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,