Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rod voća u RS prepolovljen, neće ga biti dovoljno ni za domaće tržište

Preuzmite sliku

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović izjavio je za Srnu da će rod pojedinih vrsta ove godine biti prepolovljen, a kad su u pitanju šljiva i breskva gubici će biti i mnogo veći.

Prema njegovim riječima, zbog izuzetno loše godine, u Republici Srpskoj će biti manjak domaćeg voća na tržištu, zbog čega će cijena biti mnogo veća.

“Kad je jabuka u pitanju gubici su oko 50 odsto, dok je rod kruške umanjen i za više od 60 odsto. Proizvođači breskve i šljive imaju najveće gubitke. Na području Majevice gubici šljive su oko 80 odsto, dok je u Potkozarju šteta stoodstotna”, rekao je Dojčinović.

On je dodao da je rod maline, takođe, prepolovljen, ali da će malinari dobrim dijelom nadoknaditi gubitke dobrim kvalitetom i cijenom ovog voća.

“Problem je što je rod pojedinih kultura, kao što je jabuka, bio slabiji i prošle godine, tako da nemamo zaliha, pa će kompletna industrija koja se temelji na ovom voću biti jako skupa”, istakao je Dojčinović.

Voćari iz Republike Srpske, tvrdi on, neće biti u mogućnosti ni da snabdiju domaće tržište, ni da obezbijede dovoljne količine jabuke za izvoz u Rusiju.

Dojčinović je podsjetio da je ova godina za voćare loše počela sa nepovoljnim vremenskim uslovima, a da im je probleme izazvala i epidemija virusa korona.

“Zbog loše epidemiološke situacije, strahujemo da ćemo imati problema i sa organizovanjem berbe”, rekao je Dojčinović.

On je pohvalio potez Vlade Republike Srpske, kojim će javne ustanove imati obavezu da kupuju domaće proizvode.

“Voćarima to mnogo znači, pogotovo sitnijim proizvođačima. Oni bi na taj način imali sigurne kupce, a naše ustanove kvalitetan domaći proizvod”, napomenuo je Dojčinović. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje