Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Roba propada u magacinima UIO, zašto se ne dijeli ugroženima? (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u svojim skladištima čuva oduzetu robu u vrijednosti od 9 miliona maraka. Roba je to koja bi dobro došla socijalno ugroženim i humanitarnim organizacijama, ali zbog komplikovanih procedura, ne dolazi na pravu adresu. Najčešće se prodaje na licitacijama, i to pravnim licima.

Nekoliko miliona pari čarapa…milioni komada veša, hiljade veš mašina i ostale bijele tehnike, tepisi, igračke, namještaj, suđe, skije i ostala sportska oprema. Privremeno oduzeta roba u magacinima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), stoji po nekoliko godina. Najčešće ide na aukciju, ali i direktnu prodaju, piše N1.

Duvan zaplijenjen u akciji List, kao vrsta akcizne robe, vjerovatno će bti uništen kada se donese pravosnažna sudska osluka. To ne mora da čeka roba poput bombona ili čokolada, kojoj je rok pri kraju.

Ono što se ne proda, formalno može biti donirano. No , Uprava nema mehanizam za taj posao. Odobrenje mora dati Savjet ministara BIH.

“Zaista to su komlikovane procedure, a znam da ima dosta robe koja može biti donirana mnogima kojima je potrebna”, navodi Ratko Kovačević iz UIO-a BiH.

Poreznici su do sada zbog carinskih prekršaja, oduzimali stvari poput vreće za boks, korner zastavica, mjerača vlage, ali i luksuznnih automobila, i skupe akcizne robe.

Korist od svega najčešće imaju kupci, uglavnom pravna lica. Dio robe čekajući kupca, propadne u skladištima.

Dok u skladištima roba propada zbog komlikovanih procedura, humanitarci na ulici prave hljeb od tekstila.

Baš to radi Miroslav Subašić, za javnu kuhinju Obrok ljubavi.

“Kažu mi na šta smo spali da jedemo tekstil, a o čemu se radi, ne jedemo mi tekstil, već od njega koji se baca, dobijamo hljeb. Da unaprijedimo javnu kuhinju na tržištu prodajemo tekstil koji se baca i prodajemo i pravimo hljeb”, ističe Subašić iz Mozaika prijateljstva.

Hljeb kao i osnovne životne nemirnice nedostaju za preko 600.000 stanovnika BiH, ljudi koji žive na granici siromaštva. Djece, za koju bi makar jedne donirane patike iz ovih skladištva, značile suve noge u školskim klupama.

Opširnije u video prilogu N1 televizije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,