Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

RMU Banovići: Sa ovim platama i cijenama rudari su socijalni slučajevi

Preuzmite sliku

Sindikalna Organizacija RMU Banovići jutros je od 7h do 8h u svim pogonima je održala najavljeni štrajk upozorenja. Štrajk upozorenja je jasna poruka onima kojih se tiče da se pod hitno mora započeti proces pregovaranja oko Granskog kolektivnog ugovora, kao i hitno raditi na poboljšanju materijalnog statusa zaposlenika u rudarstvu.

Na ovim cijenama i sa ovim platama radnici u rudarstvu realno mogu da se svrstaju u kategoriju socijalnih slučajeva, a to je nedopustivo i sramotno za takvu branšu koja je teška i rizična. Rudar mora biti cijenjen i poštovan, a posebno u ovom periodu kada se pokazuje šta znači imati svoje energetne ili svoju energiju.

Ovo je vrijeme koje je dokazalo da je jedna od najbitnijih stvari u cijelom svijetu je energijska neovisnost, a koju država BiH može i treba da ima. Rudari su tokom pandemije, pa i u ovo vrijeme velikih kriza za energentom pokazali svoju hrabrost i snagu, te iznijeli probleme proizvođenja, a za uzvrat su sa ovim poskupljenjima izgubili uslove za normalan život. Materijalni status radnika u rudnicima je gori nego ikada i mora se uraditi na poboljšanju materijalnog statusa svih radnika.

Svi rudari zajedno u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine su ustali da se bore za svoj status. Sve sindikalne organizacije su podržale borbu za radnička prava izuzev Sindikata zaposlenika u RMU Banovići, kao jedine sindikalne organizacije u rudarstvu koja ne podržava borbu za radnička prava.

Mehmed Hasanović, predsjednik Skupštine Sinikalne organizacije RMU Banovići izjavio je:

“Štrajk upozorenja ili generalni štrajk nije cilj, to je samo legelan oblik borbe za radnička prava, a pravi cilj je bolji materijalni status svakog ranika u rudarstvu i zakonska zaštita sa potpisanim Granskim kolektivnim ugovorom. Zahvaljujem se svim radnicima kako naše Sindikalne organizacije tako i svim radnicima koji nisu članovi niti jednog sindikata ili su mimo odluke ruvodstva Sindikata zaposlenika podržali i podržavaju borbu za bolji materijalni status rudara. Što se nas tiče kao predstavnika Sindikalne organizacije RMU Banovići smatramo da ako uprave rudnika, Ministarstvo i Vlada FBiH ispoštuju zahtjeve koji su realni i opravdani nikada do štrajka neće ni doći”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,