Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rimokatolička crkva u BiH i Caritas pomažu izgradnju kampa ‘Lipa’

Preuzmite sliku

Nadbiskup i apostolski nuncij Rimokatoličke crkve u BiH Luigi Pazzuto danas je sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM), CARITAS-a i italijanske nevladine organizacije IPSIA posjetio Prihvatni centar “Lipa” kod Bihaća, koji je još uvijek u fazi izgradnje.

Time je ozvaničen i početak gradnje dvije multifunkcionalne prostorije koje će se koristiti kao dnevni boravci za porodice sa djecom, odnosno kao prostori za društvene aktivnosti.

– Ovo je gesta ljubavi i humanosti i zato nećemo govoriti o vrijednosti projekta. Dovoljno je da kažem da projekat neće financirati samo Sveta stolica, nego i CARITAS preko italijanske nevladine organizacije IPSIA. Želimo pomoći svim ljudima u nevolji, odnosno olakšati budući boravak svih u ovom kampu, kao i posao ovdašnjem osoblju – kazao je nadbiskup Luigi Pazzuto.

Šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti naglasila je važnost ove financijske pomoći, jer sredstva za ove prostore nisu bila prethodno osigurana.

– Neizmjerno smo zahvalni na ovom velikom gestu pomoći Svete stolice i CARITAS-a. Pomoć nam je stigla u najboljem trenutku, s obzirom da novac za ove boravišne prostore porodica i maloljetnika bez pratnje nije još bio osiguran. Jednostavno, pojavili su se u momentu kada naš raspoloživi budžet nije bio dostatan za ove prostorije. Još jednom zahvaljujemo na ovom, prvenstveno gestu humanost – dodala je Lungarotti.

Danas je potvrđeno i kako se proces izgradnje trajnog migrantskog naselja na lokalitetu Lipa sa kapacitetom od oko 1. 500 boravišnih jedinica odvija prema planiranom rasporedu, te da bi kamp trebao biti završen i useljen prije prvih jesenjih kiša. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,