Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rijeke se izlile na području Goražda, pričinjene štete na makadamima

Preuzmite sliku

Visoke temperature, otapanje snijega i jaka kiša u toku proteklog dana uzrokovali su rast vodostaja na vodama prve i druge kategorije na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. U određenim dijelovima Grada Goražda rijeke su se izlile iz korita, vodostaji su danas u blagom opadanju, a oštećenja su pričinjena na makadamskim putnim pravcima u skoro svim mjesnim zajednicama.

Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac potvrdila je da je na terenu mehanizacija firmi za održavanje puteva kako bi se sanirale posljedice.

“Obišli smo danas čitav putni pravac od Osanice, Ilovače, Faočića, do Zorovića. Kada je u pitanju vodotok druge kategorije, ono što je iskomplikovalo situaciju je toplo vrijeme sa neuobičajeno višim temperaturama i velike količine snijega koje su se počele naglo topiti, pogotovo sa planinskog prevoja Borovac, tako da su velike količine snijega i kiša koja je padala doprinijele nabujalosti vodotoka te su se oni izlili iz korita” – kazala je Drakovac.

Kiša i bujične vode izazvali su ozbiljnije probleme u mjesnoj zajednici Orahovice, voda se izlila u mjestu Hanište, a začepljenjem propusta za odvodnju površinskih voda, bujični nanosi blokirali su putni pravac Zorovići – Prača.

Zbog začepljenja odvodnih cijevi cijevi došlo je i do plavljenja putnog pravca i bujičnih nanosa te blokade puta Orahovice – Brzača – Goražde.

“U pitanje su došli putevi i mogućnost da se sva ta količina vode primi u korito i ovo što smo vidjeli na terenu ukazuje na vanredno stanje koje ni najstariji stanovnici ovih mjesnih zajednica nisu doživjeli. Situacija je danas mnogo povoljnija, rijeke se otprilike povlače u korita a istovremeno i građevinska operativa firmi “Okac” i “Goražde putevi” koja je i noćas bila na terenu čini nadljudske napore da se putni pravci održe prohodnim i spriječi daljnja devastacija putne infrastrukture. Građani i njihova materijalna imovina nisu ugroženi” – pojasnila je Drakovac.

Povećanje vodostaja zabilježeno je i na rijeci Ocka u MZ Berič te će on biti držan pod nadzorom. Rijeka Drina izlila se u mjesnim zajednicama Sadba i Zupčići, ali nije bilo prijavljene materijalne štete.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,