Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rijedak fenomen: Remek djelo prirode nalazi se nedaleko od Foče

Ako ste na prvu, gledajući fotografije pješčanih piramida pomislili da smo se preselili u Američki Colorado ili Italijanske Dolomite, varate se.

Ovaj rijetki geomorfološki fenomen i remek djelo prirode nalazi se u našoj domovini, u selu Daničići u mjestu Pirin Do, nedaleko od Foče.

Piramide su stare više od dvije stotine godina, a prvi put se pominju još u austrougarskom periodu, budući da se tada trebao praviti put prema Kalinoviku. Austrougari su, vidjevši pješčane piramide, pomakli dionicu tog puta na drugo mjesto.

  • Nastale su erozijom tla, na način da se glina koja je pjeskovita spuštala niz kamenje i tako gradila piramide, a kiša, snijeg i sunce su ih vremenom oblikovali.

  • Specifičnost pješčanih piramida je da vremenom postaju sve više. Zbog erozije pijeska sa podnožja, samo tijelo piramida svakoga dana sve je duže. Iako ne rastu, njihova visina se, tako, faktički povećava. Struktura im je pješčana glina, pa se zato i nazivaju pješčane piramide.

  • Ukoliko želite posjetiti ovaj lokalitet u društvu stručnog vodiča na usluzi su vam Turistička organizacija opštine Foča ili neka od agencija u Foči kao što su Rafting Tara Camp Highlander ili Tara Rafting Encijan, koji će vam rado organizovati turu.

    (Foto: Nermin Smajić, Dženad Džino, Novak Elčić, Igor Simović)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,