Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rijaset IZ u BiH: Očekujemo da će nadležni potpisivanje ugovora IZ u BiH i države BiH konačno staviti na dnevni red

Preuzmite sliku

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pozdravlja istupanje delegata Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića o diskriminirajućem odnosu države BiH prema Islamskoj zajednici kao najmnogoljudnijoj religijskoj zajednici, što istodobno diskriminira pojedinačno svakog muslimana – pripadnika Islamske zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Očekujemo da će nadležni organi proces potpisivanja ugovora Islamske zajednice (IZ) u BiH i države BiH konačno staviti na dnevni red”, stoji u saopštenju iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta.

U saopštenju se podsjeća da je juče održana prva posebna sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je Bećirović, između ostalog, otvorio pitanje ustavne jednakopravnosti svih građana, ali i institucija u BiH.

“On je eksplicitno zatražio jednakopravnost Islamske zajednice u BiH sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Katoličkom crkvom u BiH. Predočio je delegatima oba doma PS BiH, kao i ministrima u Vijeću ministara BiH, činjenicu da dvije spomenute crkve imaju potpisan ugovor s državom BiH već skoro 15 godina, a da se Islamskoj zajednici to pravo osporava više od jedne decenije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je to rijedak slučaj da neko od delegata PS BiH otvori ovo, za Islamsku zajednicu i za muslimane u BiH, iznimno važno pitanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje