Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Reuters o situaciji u Sarajevu: Fali kreveta, ali i grobnih mjesta

Preuzmite sliku

Prijestolnicu Bosne i Hercegovine pogodio je rekordni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u martu.

Bolnice upozoravaju na nedostatak kapaciteta za sve veći broj zaraženih pacijenata, a pogrebna preduzeća kako bi uskoro moglo nestati grobnih mjesta, piše agencija Reuters.

Vlada KS je zbog svega toga najavile produžavanje noćnog policijskog sata od petka i zatvaranje na dvije sedmice svih kafića i restorana u pokušaju borbe protiv naglog skoka zaraza korona virusom, koji je uslijedio nakon završetka sezone skijanja i praznika sredinom februar.

Od 10. marta, zdravstvene vlasti prijavile su 6.553 novih slučajeva i 136 smrtnih slučajeva u gradu sa blizu 400.000 stanovnika. Bosna i Hercegovina je od početka pandemije zabilježila ukupno 151.337 zaraženih osoba i 5.773 smrtnih slučajeva.

Asmir Hodžić, izvršni direktor najveće sarajevske pogrebne kompanije Pokop, rekao je da se broj dženaza i sprovoda značajno povećao u martu u odnosu na prošlu godinu, pa čak i u posljednja dva mjeseca.

 • Hodžić je rekao da je njegova kompanija improvizirala kako bi pravilno skladištila žrtve koje čekaju ukop, jer njegova mrtvačnica ima kapacitet za samo devet lijesova.

  Sejid Koso, koji je u petak prisustvovao dženazi prijatelja na najvećem prigradskom groblju Vlakovo, rekao je za Reuters da ga je situacija podsjetila na rat devedesetih.

  “Situacija je približno ista”, rekao je Koso, koji je u srijedu također sahranio svoja dva rođaka, obojica žrtve korona virusa. “Ponekad posjetim dvije dženaze dnevno, toliko ljudi umre, toliko prijatelja”, navodi Koso.

  Iz Reutersa podsjećaju kako Bosna i Hercegovina još nije započela kampanju masovnih imunizacije zbog nedostatka vakcina. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,