Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Reuters: Dvanaest država EU traži ukidanje rominga za Balkan i jaču integraciju

Preuzmite sliku

Dvanaest država članica Evropske unije žele da države zapadnog Balkana učestvuju u političkim sastancima EU i prije nego što postanu članice te predlažu ukidanje rominga za regiju, navodi se u dokumentu koji je predložen Evropskoj komisiji, javlja Reuters.

Evropska komisija sutra će razmatrati novu strategiju proširenja koja će uspostaviti precizne vremenske odrednice za mogući napredak država ka članstvu. Reuters navodi da će sutra biti objavljen plan daljenjeg proširenja “nakon godina zanemarivanja i rastućeg utjecaja Rusije”.

Ali, ističu kako su imale uvid u prijedlog 12 članica, Austrije, Češke, Estonije, Mađarske, Irske, Italije, Litvanije, Latvije, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke, koje žele korak dalje i predlažu redovne godišnje samite sa liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

U prijedlogu od 12 tačaka, ove države navode i da EU treba dozvoliti ministrima iz država u procesu priširenja da učestvuju na najvišim sastancima tijela EU u oblastima okoliša, zdravstva, transporta i vanjske politike.

– Ovo su mjere koje nas ništa ne koštaju a imaju ogroman politički utjecaj i poboljšale bi imidž EU u regiji – navedeno je u prijedlogu.

Također, predloženo je i ukidanje rominga, navodi Reuters, za regiju u kojoj živi 18 miliona stanovnika. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,