Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Republika Srpska: Raskida se ugovor za avio prevoz pokretne bolnice, evo koliko novca je u pitanju

Preuzmite sliku

Fond zdravstvenog osiguranja RS pokrenuo je postupak za raskid ugovora za avionski prevoz opreme za nesuđenu mobilnu bolnicu, potvrđeno je u Fondu za Srpskainfo

Kako svjedoče poznavaoci prilika u zdravstvu Srpske, takvih poteza će biti još, jer nakon odluke da se raskine ugovor za nabavku pokretne bolnice, koju su građani RS unaprijed platili više od 4,2 miliona KM, neminovan je takozvani domino efekat.

Međutim i nakon odluke o raskidanju ugovora za avio prevoz dijelova bolnice, mnoge stvari u vezi sa plaćanjem prevoza medicinske opreme ostale su nejasne, odnosno javnosti nepoznate.

Kako su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS rekli za Srpskainfo, ranije ih je Republički štab za vanredne situacije zadužio da ugovore tri avionska leta za transport opreme za mobilnu bolnicu, da bi u petak dobili nalog da taj ugovor raskinu.

– Budući da je još ranije Institutu za javno zdravstvo naloženo da raskine ugovor, zbog toga što isporučilac nije izvršio cjelokupnu isporuku, Fond zdravstvenog osiguranja RS nije ni platio ovaj transport. Sva predviđena sredstva za ovu namjenu u iznosu od 379.431 KM nisu ni utrošena, niti je bilo avasnog plaćanja – navode u Fondu.

Iz Fonda, međutim, nisu odgovorili na pitanje sa kim su sklopili ugovor o prevozu, niti kada je taj ugovor sklopljen, a kada je objavljeno obavještenje o dodjeli ugovora, što je obaveza po Zakonu o javnim nabavkama.

Ranije su mediji pisali da je samo prevoz konstrukcije za bolnicu, odnosno niza šatora, u kojima je bolnica trebalo da bude smeštena, koštao oko 400.000 KM.

Prema dokumentu, koji je u posjedu Srpskainfo, Fond zdravstvnog osiguranja RS je, po ovlaštenju Republičkog štaba za vanredne situacije, početkom aprila sa jednom firmom sklopio ugovor  za avio prevoz medicinskog materijala, vrijedan više od dva miliona KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje