Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Republika Srpska dobila 11 tona zaštitne opreme od Svjetske zdravstvene organizacije

Preuzmite sliku

Svjetska zdravstvena organizacija donirala je 11 tona zaštitne opreme za zdravstvene radnike u ustanovama u bh. entitetu Republika Srpska, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olsavszky, prilikom primorpedaje vizira, zaštitnih maski, naočara i odijela, rekao je da je u ovom donaciji oko pola miliona hirurških maski, ali da se ne treba zavaravati da će to biti dovoljno, jer prema procjenama ako se sadašnji trendovi nastave to će biti dovoljno za oko tri mjeseca.

‘Naša poruka je sljedeća, pored svega onoga što rade zdravstvene ustanove, institucije nadležne za zdravstvo, građani BiH moraju da poštuju određene mjere da bi zaštitili sebe i da bi pomogli zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama da zaštite građane’, rekao je on.

Rekao je da je došlo do povećanja broja slučajeva u BiH, regionu Balkana, ali i evroregionu, naročito u centralnoj Aziji.

‘Moramo da učinimo sve da pomognemo da se smanji pritisak na zdravstvene ustanove, ljekare i medicinsko osoblje’, naglasio je Olsavszky.

Dodao je da je poruka zdravstvenim institucijama i ustanovama da moraju naći, izolovati, testirati i zbrinjavati slučajeve, tražiti njihove kontakte i stavljati ih u karantin, a da građani moraju poštovati mjere, odnosno nositi maske, držati distancu, prati ruke i izbjegavati mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi odnosno zatvorene prostore.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, zahvalio je predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije na vrijednoj donaciji.

‘Lična zaštitna oprema predstavlja najveći potrošni dio svega što imamo u okviru epidemije’, rekao je Šeranić.

Epidemiološku situaciju ocijeno je kao nepovoljnu u posljednje dvije do tri nedjelje shodno porastu broja zaraženih.

‘Dok ne bude lijeka, dok ne bude vakcine, dok ne budemo mogli direktno da djelujemo na virus moraćemo i dalje da ostanemo složni i obavezni u poštivanju mjera. Upravo to je ono što nam daje mogućnost da preveniramo virus, međutim ono što treba da se zna, kada god na neki način relaksiramo mjere u zajednici moraćemo ih pooštriti prema pojedincu i obrnuto’, kazao je Šeranić.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da će ova oprema omogućiti da budu zaštićeni zdravstveni radnici u primarnom i sekundarnom sistemu zdravstvene zaštite.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,