Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rekordan broj zaraženih u TK: Evidentirana dva smrtna slučaja

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla u posljednja 24 sata testirano je 313 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 57 osoba, što predstavlja najveći broj novootkrivenih slučajeva u Tuzlanskom kantonu u jednom danu.

Kako je saopćeno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona evidentirana su i dva smrtna slučaja.

U ptanju su dvije ženske osobe jedna starije životne dobi sa područja Kalesije dok je druga ženska osoba srednje životne dobi iz Sapne. U pitanju su pacijentkinje koje su bile hospitalizirane u UKC-u Tuzla sa brojnim komorbiditetima.

Najviše novootkrivenih slučajve zaraze koronavirusom je zabilježeno u Kalesiji 14, zatim Tuzli 13 dok je u Živinicama evidentirano sedam slučajeva zaraze COVID-19.

U Banovićima i Lukavcu evidentirano je po pet slučajeva zaraze koronavirusom, u Teočaku 4, u Gradačcu i Sapni po 3 slučaja dok je u Srebrniku, Gračanici i Kladnju zabilježen po jedan slučaj infekcije.

Sa današnjim datumom broj aktivnih zaraženih osoba na području TK iznosi 530, dok se 261 osoba oporavila. Ukupan broj smrtnih ishoda evidentiranih u TK sa današnjim danom iznosi 26.

Trenutno su 44 pacijenta pozitivna na COVID-19 hospitalizirana u UKC-u Tuzla (jedna osoba na respiratoru), dok se njih 486 nalazi na kućnom liječenju i ukoliko se u periodu od 14 dana ne razviju simptomi kod ovih osoba oni će se bez retestiranja smatrati oporavljenim.

Broj osoba koje se nalaze pod zdravstvenim nadzorom iznosi 454. Od početka pojave epidemije izazvane širenjem virusa korona u TK je do danas potvrđeno 818 slučajeva zaraze.

Nadležni apeluju na sve građane da nose maske, drže fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i često peru ruke. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,