Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Reisu-l-ulema ef. Kavazović: Genocid koji je ovdje počinjen obavezuje nas da iznova propitujemo našu vjeru (FOTO)

Preuzmite sliku

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je danas, u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru, tokom međureligijskog susreta, papi Franji, u ime muslimana poželio dobrodošlicu, rekavši da je njegova posjeta izraz dobrote i dobre namjere da obraduje sve ljude koji žive u BiH.

Reis Kavazović je kazao da je BiH mjesto susreta i prožimanja najvećih religijskih zajednica i kultura, ali i mjesto velikih patnji običnih ljudi koje su pokazatelj duboke krize kroz koju prolazi savremeni svijet. On je dodao da vjera u živoga Boga kao da gasne, a da njeno mjesto uzurpiraju ideologije.

Kao da je ljudima vjere postalo draže podržati vojne, političke i ekonomske blokove, nego svjedočiti istinu i pružiti ljubavi utjehu nemoćnima“, rekao je Kavazović.

 • papa-franjo-reis-kavazovic011-20150606
 • Poglavar Islamske zajednice u BiH je rekao da je duboko uvjeren da je pozvanje svih članova Međureligijskog vijeća, koji su danas prisutni u Sarajevu, borba protiv moralnog relativizma, širenje duha optimizma, pokajanja i nade, kao i povratak tradicionalnim vrijednostima i briga o svim ljudima.

  Reis Kavazović je rekao i da genocid koji je u BiH počinjen nad muslimanima i koji je presuđen u Hagu obavezuje i kršćane i muslimane da iznova propituju svoju vjeru i da je to smisao bivstvovanja na ovom svijetu. Dodao je da živimo u vremenu koje iziskuje veliki napor “svih nas”.

  Dok smo s vama u Sarajevu, s više nade vjerujemo u zajednički doprinos u širenju pomirenja u našem nemirnom svijetu“, rekao je reis ef. Kavazović.

  Dodao je da “zajedno s katoličkom crkvom želimo osnažiti vjeru u jednog Boga”.

  Mi, bh. muslimani želimo posebno graditi odnose s katolicima u duhu Ahdname sultana Mehmeda Fatiha“, rekao je reis Kavazović.

  Istakao je da su duboko ganuti njegovom brigom i da njegov boravak razumiju kao brigu o njima. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje