Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Reis Kavazović odlučio: Smijenjen muftija IZ Bošnjaka za Evropu Osman ef. Kozlić

Preuzmite sliku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović donio je jučer odluku o razrješenju muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmana ef. Kozlića.

Odluka je donesena nakon što su članovi Rijaseta i Vijeća muftija prihvatili izvještaje komisije koja je izvršila pregled stanja vakufske imovine u Banjoj Luci, kao i finansijski izvještaj u vezi s navedenim procesima transformacije vakufa.

Reisu-l-ulema je ocijenio da nalazi komisije koja je od početka prošle godine detaljno analizirala rad Medžlisa i Muftijstva u Banjoj Luci ukazuju na postojanje ozbiljnih propusta u radu Osmana ef. Kozlića na mjestu banjalučkog muftije. Ti propusti u radu su uzrokovali ozbiljnu materijalnu štetu na imovini Islamske zajednice u Banjoj Luci, što je opredijelilo reisu-l-ulemu da donese odluku o razrješenju.

Jučer je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini o ovoj odluci obavijestio krovne organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi. Osman ef. Kozlić će u narednom periodu biti raspoređen na drugo radno mjesto. Rijaset Islamske zajednice će u narednim danima sa rukovodstvom Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj usaglasiti buduće korake u funkcionisanju Zajednice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje