Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Realizacija projekta raspuštanja kolektivnih centara u BiH

Preuzmite sliku

Realizacija projekta raspuštanja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini, bila je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasne Agić s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem i njegovim saradnicima.

Riječ je o projektu koji svi nivou vlasti u BiH realiziraju preko kredita Razvojne banke Vijeća Evrope.

U Kantonu Sarajevo ostala su neriješena tri takva centra sa 96 stambenih jedinica, prva lokacija je u Gladnom polju gdje treba putem obnove, izgradnje i privođenja toj namjeni napraviti 54, u Tarčinu devet, te u Hrasnici 33 stana.

Premijer Nenadić je pojasnio da realizacija projekta u Gladnom polju traje već duži period, a u prošloj godini se nije osiguralo rješenje za lokaciju u ovom mjestu zbog određenih sudskih i administrativnih procedura.

Premijer i resorna ministrica najavili su da će narednih dana riješiti pitanje raspolaganja lokalitetom u Gladnom polju s ciljem pokretanja procedure izgradnje predmetnih stambenih jedinica.

Za realizaciju projekta Vlada Federacije BiH se zadužila 40 miliona eura za rješavanje pitanja kolektivnih centara i alternativnog smještaja na području Federacije, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje