Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Reakcija Željke Cvijanović na dolazak Britanaca u BiH

Preuzmite sliku

Predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović ocijenila je danas da će Bosna i Hercegovina biti mnogo bolje ukoliko strani faktori puste da se domaći i izabrani narodni predstavnici dogovaraju i sami procjenjuju šta su njihovi interesi i potrebe.

Cvijanović je rekla novinarima u Banjaluci da od silnih stranih stručnjaka, koji su ovdje prodefilovali u posljednjih 30 godina, nije vidjela nešto dobro.

“Oni nas posmatraju kao eksperiment, u kojem malo-malo treba poslati nekog izaslanika ili da neko dođe da nam daje određene recepture za neka mikro rješenja”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da odgovorno tvrdi da su institucije u oba entiteta u BiH veoma sposobne da same donose odluke, a koje će mnogo bolje i kvalitetnije donositi kada budu imale potpunu autonomiju da se ponašaju u skladu sa ustavom i zakonom.

“Sve do sada su bile razne eksperimentalne faze”, rekla je Cvijanović, komentarišući najave Velike Britanije da će poslati vojne stručnjake u BiH radi borbe protiv uticaja Rusije, jačanja misije NATO-a i unapređenja stabilnosti i bezbjednosti u zemlji.

Entitetska predsjednica konstatovala je da je na ovim prostorima mnogo stranih stručnjaka, od kojih, kako je navela, neće stići bolja rješenja za ove prostore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje