Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Reakcija PIC-a na odluku NSRS: Nećemo dozvoliti da bilo ko podriva Dejton

Preuzmite sliku

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održali su danas vanrednu sjednicu.

“Nedavni potezi entitetskih vlasti Republike Srpske (RS) da uvedu Zakon o uspostavljanju paralelnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) jasan su pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje ustav i pravni poredak BiH.  Usvajanje Zakona o VSTV-u RS-a bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo miješanje u nezavisnost pravosuđa i signaliziralo nazadovanje cijele zemlje u odnosu na evropske standarde vladavine prava. Provođenje Zakona o VSTV-u RS stvorilo bi neustavno tijelo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih građana BiH, posebno onih koji žive u RS.

(…) Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira pozivaju RS da odustane od ovih neustavnih poteza koji povećavaju prostor za korupciju i umjesto toga se fokusira na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način. Konkretno, SBA ohrabruje poslanike izabrane iz RS-a u Parlament BiH – i sve druge izabrane predstavnike – da usvoje izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije. Izmjenama će se ojačati integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa. Rad na unapređenju VSTV-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Visoki predstavnik i SBA neće dozvoliti da bilo koji akter podriva Dejtonski mirovni sporazum. SBA će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa Visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi osigurao puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i integriteta BiH”, navodi se u saopštenju. Ruska Federacija nije učestvovala u ovoj izjavi.

Sa 45 glasova “za” u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske.

Dodik je jučer rekao kako će zakon biti usvojen do kraja marta, a da će rok za formiranje entitetskog VSTV-a biti 90 dana.

“SNSD i ja ću se lično založiti da vrijeme implementacije tog zakona bude 90 dana. Za 90 dana treba da raspišemo konkurs, imenujemo novi VSTS, pripremimo sve i kad se zakon usvoji, negdje u martu, biće 90 dana rok da on uspostavi svoje funkcionisanje”, istakao je Dodik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,